OBJECTE I FONAMENTS Es coneix com acidesa o també
grau d'acidesa el contingut en tant per cent d'àcids grassos lliures,
expressats en àcid oleic.
Matrassos erlenmeyer de 250
ml (2).
Alcohol etílic pa.
1.- Pesar entre 5 i 7 grams
de greix en un erlenmeyer de 250 ml.
Sigui V el volum de reactiu
consumit a la valoració del problema, Vo el volum de reactiu consumit
a la valoració del blanc i m el pes de la mostra en grams. L'índex d'acidesa és la quantitat, en mil·ligrams, d'hidròxid de potassi necessari per neutralitzar un gram de greix:
OBSERVACIONS Per mostres amb grau d'acidesa
superior a 2, és convenient emprar hidròxid de potassi sv
0'5N etanòlica en lloc de 0'1N; en aquest cas, i per fer el càlcul,
cal multiplicar les expressions anteriors per 5.
1.- Escriure la reacció que té lloc durant la valoració. 2.- Fer l'esquema gràfic del procediment analític. 3.- Deduir raonadament les fórmules de l'apartat "càlculs". 4.- Confeccionar el corresponent "butlletí d'anàlisi". |