Iniciació a la bromatologia (pràctiques)
Protocols d'anàlisi
Ref: 13.6
ÍNDEX DE SAPONIFICACIÓ EN GREIXOS
pdf

 


OBJECTE I FONAMENTS

L'índex de saponificació expressa el pes en mil·ligrams d'hidròxid de potassi necessari per saponificar 1 gram de greix.
Si el greix es acceptablement pur, el mètode constitueix un sistema de classificació dels olis i greixos, doncs l'índex de saponificació està inversament relacionat amb la longitud dels àcids grassos constituents dels glicèrids del greix.
El mètode és aplicable a olis i greixos amb un contingut de ceres no superior al 5 %.


MATERIAL

Balança analítica.
Bureta.
Matrassos erlenmeyer de 250 ml, esmerilat 29/32 (2).
Pipeta aforada de 25 ml.
Plaques calefactores (2)
Refrigerants de reflux, esmerilat 29/32 (2)


REACTIUS

Àcid clorhídric 0'5N sv
Potassi hidròxid 0'5N sv etanòlica
Fenolftaleïna sol al 1 %.


METODOLOGIA

1.- Pesar exactament al voltant de 2 grams de mostra en un erlenmeyer de 250 ml esmerilat.
2.- Afegir 25 ml exactes de potassi hidròxid 0'5N sv etanòlica i adaptar-hi el refrigerant de reflux.
3.- Portar a ebullició i mantenir-la 60 minuts.
4.- Retirar de la font de calor i afegir 4 ó 5 gotes de indicador de fenolftaleïna; valorar quan encara està calent amb la dissolució de HCl 0'5N sv.
5.- Realitzar un assaig en blanc en les mateixes condicions.


CÀLCULS

El resultat representa els mil·ligrams d'hidròxid de potassi necessaris per saponificar 1 gram de greix, i s'expressa com "Índex de saponificació":

a on:
N = Normalitat de la dissolució d'àcid clorhídric emprada
V = Volum en ml utilitzat de dissolució d'àcid clorhídric a la prova en blanc.
V' = Volum en ml utilitzat de dissolució d'àcid clorhídric a l'assaig.


OBSERVACIONS

Alguns greixos de difícil saponificació necessiten un temps de reflux superior als 60 minuts.




Qüestionari 13.6.- Índex de saponificació en greixos

1.- Escriure la reacció de saponificació (subapartats 2 i 3 de la metodologia).

2.- Escriure la reacció de valoració (subapartat 4 de la metodologia).

3.- Fer l'esquema gràfic del procediment analític.

4.- Deduir raonadament la fórmula de l'apartat "càlculs".

5.- Confeccionar el corresponent "butlletí d'anàlisi".