Iniciació a la bromatologia (pràctiques)
Protocols d'anàlisi
Ref: 15.1
IDENTIFICACIÓ DE MIDÓ EN PRODUCTES CÀRNICS
pdf


OBJECTE I FONAMENTS

El midó es identificable per donar coloració blava amb el iode.


MATERIAL

Balança granatària.
Flascó comptagotes.
Flascó rentador.
Matràs erlenmeyer de 100 ml.
Pipeta de 10 ml.
Placa calefactora.
Tub d'assaig de 30 ml.


REACTIUS

Aigua destil·lada.
Solució iode-iodurada (mesclar 1 gram de iode resublimat prs i 2 grams de iodur de potassi pa en aigua destil·lada fins 200 ml. Guardar en flascó comptagotes).


METODOLOGIA

Partir de mostra triturada:
1.- Introduir 10 grs de mostra finament triturada a un erlenmeyer de 100 ml.
2.- Afegir uns 40 ml d'aigua destil·lada i portar a ebullició; mantenir la ebullició uns 5 minuts i desprès refredar exteriorment el matràs al raig d'aigua freda.
3.- Prendre amb una pipeta, travessant la capa greixosa superior, 10 ml del líquid inferior i passar-lo a un tub d'assaig.
4.- Afegir 5 ml de dissolució iode-iodurada; coloració blava (o blau-negra) indica assaig positiu.




Qüestionari 15.1.- Identificació de midó en productes càrnics

1.- Escriure la reacció que té lloc al subapartat 4 de la metodologia.

2.- Fer l'esquema gràfic del procediment analític.

3.- Deduir raonadament la fórmula utilitzada en els càlculs.

4.- Confeccionar el corresponent "butlletí d'anàlisi".