OBJECTE I FONAMENTS L'acidesa total del vi es
defineix com el total d'àcids titulables al portar el vi a pH =
7 per addició d'una solució alcalina valorada. No es consideren
com integrants de l'acidesa total l'anhídrid sulfurós lliure
o combinat ni l'àcid carbònic.
Bureta de 25 ml.
Hidròxid de sodi 0'1N sv.
1.- Posar entre 100 i 200
ml de vi en un matràs Kitasato de 2 litres i fer el buit per eliminar
el CO2; desconnectar el buit en el moment en que
s'atura el despreniment de bombolles.
S'expressa en meq/litre, segons l'expressió:
També pot expressar-se en grams d'àcid tartàric:
essent:
Alguns laboratoris i organismes enològics, consideren com a punt de viratge el de pH = 8'2 en lloc de 7, per tractar-se d'una valoració d'àcids dèbils amb una base forta.
1.- Escriure la reacció
que té lloc durant la valoració. 3.- Fer l'esquema gràfic del procediment analític. 4.- Confeccionar el corresponent "butlletí d'anàlisi". |