Iniciació a la bromatologia (pràctiques)
Protocols d'anàlisi
Ref: 16.5
EXTRACTE SEC TOTAL DEL VI
pdf


OBJECTE I FONAMENTS

Es coneix com a extracte sec o matèria seca total al conjunt de substàncies no evaporables per destil·lació.
Es calcula indirectament mesurant la densitat del "residu sense alcohol", és a dir la que tindria el vi sense alcohol, restituint el volum corresponent amb aigua.


MATERIAL

Densímetre.
Flascó rentador.
Matràs aforat de 250 ml.
Muntatge per destil·lació, complert, amb columna rectificadora.
Proveta de 250 ml.


REACTIUS

Aigua destil·lada.
Pedra tosca.


METODOLOGIA

1.- Destil·lar el vi tal com es descriu a la pràctica 16.2, però sense addicionar lleterada de calç.
2.- Passar el residu de destil·lació al matràs en el que s'hi mesurà el volum, rentant el matràs de destil·lació amb aigua destil·lada; arrasar i homogeneïtzar.
3.- Determinar la densitat.

 

CÀLCULS

L'extracte sec s'expressa per la quantitat de sacarosa que, dissolta en aigua fins a 1 litre, dóna una dissolució de la mateixa densitat que el residu sense alcohol, referit a 20ºC, segons la fórmula següent:

en que d és la densitat del destil·lat en g/cc (amb una precisió mínima de fins la mil·lèsima) i F és un factor de càlcul empíric que depèn de la densitat i que es determina amb el gràfic adjunt:



Qüestionari 16.5.- Extracte sec total del vi

1.- Deduir raonadament la fórmula utilitzada en els càlculs.

2.- Fer l'esquema gràfic del procediment analític.

3.- Confeccionar el corresponent "butlletí d'anàlisi".