OBJECTE I FONAMENTS Es coneix com a extracte
sec o matèria seca total al conjunt de substàncies no evaporables
per destil·lació.
Densímetre.
Aigua destil·lada.
1.- Destil·lar el
vi tal com es descriu a la pràctica 16.2, però sense addicionar
lleterada de calç.
CÀLCULS L'extracte sec s'expressa per la quantitat de sacarosa que, dissolta en aigua fins a 1 litre, dóna una dissolució de la mateixa densitat que el residu sense alcohol, referit a 20ºC, segons la fórmula següent: en que d és la densitat del destil·lat en g/cc (amb una precisió mínima de fins la mil·lèsima) i F és un factor de càlcul empíric que depèn de la densitat i que es determina amb el gràfic adjunt:
Qüestionari 16.5.- Extracte sec total del vi 1.- Deduir raonadament la fórmula utilitzada en els càlculs. 2.- Fer l'esquema gràfic del procediment analític. 3.- Confeccionar el corresponent "butlletí d'anàlisi". |