Iniciació a la bromatologia (pràctiques)
Protocols d'anàlisi
Ref: 17.2
FENOLFTALEÏNA A LA LLET EN POLS
pdf

 


OBJECTE I FONAMENTS

Sovint, a la llet destinada al consum animal se li afegeix fenolftaleïna, fàcilment identificable en presència de dissolució alcalina, per tal d'evitar que sigui destinada al consum humà.


MATERIAL

Flascó rentador.
Pipeta de 2 ml.
Proveta de 10 ml.
Tap pel tub d'assaig.
Tub d'assaig.


REACTIUS

Aigua destil·lada.
Hidròxid de sodi 2N sv.


METODOLOGIA

1.- Posar en un tub d'assaig uns 0'5 grams de llet en pols, afegir 10 ml d'aigua destil·lada i sacsejar fins aconseguir una emulsió uniforme.
2.- Afegir 2 ml de dissolució d'hidròxid de sodi 2N sv.
3.- Observar; la presència de fenolftaleïna a la mostra es manifesta per l'aparició d'una sèrie de punts de color roig-rosat que es van fen més grossos i va intensificant el seu color, per anar desapareixent desprès de passar un temps.



Qüestionari 17.2.- Fenolftaleïna a la llet en pols

1.- De vegades, la llet destinada a consum animal es sotmesa a un procés de desengreixat ("desnatat") i el greix és parcialment restituït amb olis vegetals de baixa qualitat. Suggerir un procediment per detectar aquesta eventualitat.

2.- Una altra forma de desnaturalitzar la llet en pols, es afegir-hi farina d'alfals deshidratat finament molturada. Com es detecta fàcilment aquesta eventualitat?,

3.- Fer l'esquema gràfic del procediment analític.

4.- Confeccionar el corresponent "butlletí d'anàlisi".