Kukla
Fita
Vuelta al plato
Futbol-Botons
Ringle Rouses
Material necessari: Una llauna, guix i bossetes amb pedres.
Situació inicial: Es marca amb guix dues línies paral·leles a terra separades entre elles uns 5 metres: una serà la línia de llançament i l’altra la línia de gol. Sobre la línia de gol s’hi dibuixa un cercle d’1 metre de diàmetre i al mig s’hi col•loca la llauna. Cada participant es col·loca darrere la línia de llançament amb una bosseta de pedres a la mà.
Desenvolupament del joc: Per torns els participants llancen la seva bosseta i el que més s’aproxima serà el guardià de la llauna, i es situarà darrere d’aquesta. A continuació la resta de participants tornen a llançar les seves bossetes alternativament amb l’objectiu de tombar la llauna. Qui ho aconsegueix surt corrent a recuperar la seva bosseta i retorna el més ràpid possible a la línia de llançament. Mentre, el guardià recull la llauna per a situar-la novament al centre del cercle i sortir a perseguir al llançador que l’havia tombada, canviant-se els papers en cas d’aconseguir-ho.
Els jugadors que no tomben la llauna han de deixar la bosseta de pedres allà on s’ha quedat i esperar a recollir-la a que tothom hagi llançat. En el cas que ningú tombi la llauna, tots surten a recuperar la seva bosseta evitant ser atrapats pel guardià.

Material necessari: 10 llaunes i guix.

Situació inicial: Es delimita un rectangle de 40x20 metres i es divideix en dues meitats iguals. Es formen dos equips d’igual número de jugadors. Sobre les línies dels extrems del terreny els equips col•loquen les llaunes (cinc a cada banda).
Desenvolupament del joc: Els jugadors de cada equip han d’intentar robar les llaunes de l’extrem oposat i dipositar-los en el seu. Cada jugador només pot fer-se amb una de les llaunes de l’equip contrari . En el moment que un jugador entra en camp contrari, corre el perill de ser tocat pels components de l’altre grup. Si això passa, ha de restar immòbil al lloc fins que un jugador del seu equip el toca per a alliberar-lo. El jugador, però, pot tornar a ser tocat sempre i quan resti al camp contrari.
Material necessari: Un plat de plàstic gruixut.
Situació inicial: Els participants seuen a terra en rotllana. Cada un d’ells agafa el nom d’una flor. Al mig de la rotllana hi col•loquem el plat de plàstic.
Desenvolupament del joc: Un d’ells es dirigeix cap al plat i el fa girar sobre sí mateix. A continuació es dirigeix cap al seu lloc corrent però abans de seure anomena el nom d’una flor. El jugador que posseeix aquest nom, s’ha d’aixecar corrent i impedir que el plat deixi de girar, dient novament el nom d’una flor.

Material necessari: Dues caixes, botons i un taulell de joc.

Situació inicial: Cal preparar el terreny de joc: amb dues caixes de sabates podem construir les porteries i sobre una lona enrotllable hi podem dibuixar els límits del camp (165x110 cm). Les línies del terreny de joc són les mateixes que les d’un camp de futbol, però s’hi afegeixen dues més :les línies que delimiten la zona de gol.
Cada equip té deu jugadors de camp i un botó de majors dimensions que fa de porter. La pilota és un petit botó pla per les dues cares. Cada jugador també comptarà amb un botó tirador.
Es disposen els equips en el terreny de joc com si es tractés d’un partit de futbol. Un dels dos equips centra. En la sacada inicial, és necessari que la pilota surti del cercle central.

Desenvolupament del joc: El joc consisteix en pressionar els botons del nostre equip amb el tirador per a que surtin disparats i colpegin la pilota per a dirigir-la cap a dins de la porteria de l’equip contrari.
Cada equip mourà els seus botons alternativament. Quan un botó vol marcar gol, ha d’estar dins de la zona de gol de l’equip marcat i ha d’avisar abans de xutar que tira a gol. Si no ho avisés i marqués un gol, aquest no comptaria. Només es considera gol quan la pilota passa totalment la línia de gol. Després del gol tots els jugadors es tornen a disposar tal i com estaven inicialment.
Si un botó, sense tocar la pilota, toca un botó contrari es considera falta. En el cas que estigui dins de l’àrea de penal es considerarà penal. En el llançament de penal se segueixen les mateixes normes que en el futbol.
Quan un jugador surt fora del terreny de joc després de jugar la pilota pot tornar a entrar immediatament però no pot ser mogut en el proper torn. Els botons que han sortit sense tocar la pilota només podran entrar en el camp quan hi hagi una falta, un gol o la pilota hagi sortit del camp.
Els partits es juguen en dues parts de quinze minuts i cinc minuts de descans.
Guanya qui ha aconseguit més gols quan acaba el temps.

Podeu trobar més informació sobre les regles i altres temes relacionats a la web de l'Associació Catalana de Futbol-Botons .

Regles i gràfic extrets del llibre d'Oriol Ripoll: Juga amb nosaltres. Editoral Molino.

Material necessari: Un peça de roba.
Situació inicial: Tots els participants es col•loquen en rotllana agafats del mà, menys un que es quedarà fora de la rotllana amb un mocador a la mà.
Desenvolupament del joc: La rotllana començarà a girar en cursa lateral en sentit contrari a les agulles del rellotge mentre va cantant la següent cançó: “Ringle, ringle roses, ringle, ringle roses, pocket full of posies, atissue, atissue”. En aquest moment la rotllana es detindrà en sec. Mentre el participant de fora haurà anat girant en sentit contrari amb el mocador a la mà. Quan aquest senti que la cançó acaba, dirà “Falling down” i deixarà el mocador darrere d’algú de la rotllana. A continuació el que ha deixat el mocador i la persona de la rotllana que tingui el mocador darrere seu, sortiran corrent en direccions oposades (en el sentit que ja portaven cada un), mirant d’arribar a l’espai buit abans que l’altre. Qui arriba més tard, recull el mocador i es queda fora de la rotllana.