<%@LANGUAGE="JAVASCRIPT" CODEPAGE="1252"%> exreg

EXERCICIS DE REGISTRES LINGÜÍSTICS

Escriu aquestes frases adoptant un registre estàndard o col·loquial:

•  Presenta una hipoacúsia bilateral.
•  L'afligeix una intensa cefalea.
•  Destaca per l'acusada prominència del seu cartílag tiroide.
•  Pateix vertígens i rinorrea.
•  S'ha de col·locar en decúbit supí.
•  Presenta símptomes d'una intoxicació etilíca aguda.
•  Pateix una hepatitis endèmica.
•  Pateix una gastràlgia congènita.
•  És un tractament hidroteràpic contra aquest tipus de dermatitis.
•  Ha de prendre aquesta hidròlisi contra la blennorràgia?

Indica en quin registre està elaborat el següent text i comenta quins són els trets específics dels factors que el determinen:

“El tauró és un depredador que —juntament amb les rajades ( condrictis )— es diferencia dels peixos ( teleostis ) perquè té un esquelet totalment cartilaginós. Presenta talles variades: des de 15 centímetres fins a més de 20 metres , segons l'espècie. Són organismes de gran bellesa, bàsicament carnívors. Han desenvolupat una mandíbula potent i sofisticada que els permet canviar les dents amb una certa periodicitat. La fecundació és interna. Els mascles, amb òrgans copuladors externs (anomenats pterigòpodes ), s'acoblen amb les femelles dipositant l'esperma al seu interior.”

Indica en quin registre està redactat el següent text i quins trets ho demostren:

“Tothom ha anat marxant i el Mia i jo s'hem trobat caminant de costat, ell i jo sols. Allavòrens ha tret una rosa de la bossa d'esport i me l'ha regalada.
—Té, perquè sàpigues que hi ha algú que pensa en tu.
Aquestes són les paraules exactes que ha dit, ho tinc supergravat a la memòria. I m'ha fet un petó a cada galta, tenia regalims d'haver-se dutxat i jo els hi hagués begut, encara que fossin de suor. He tingut la millor reacció de la meva vida: li he fet un petó a sobre dels llavis. No em trec del cap la barreja de vigor i de finesa que he notat, superfort, dur, mascle de la banda del bigoti, superviva a la vora del llavi i superdelicada la part carnosa. Això sí, m'ha acotxat i m'ha fet el petó amb els ginolls flexionats.
Aquella rosa me la guardaré tota la vida...”

llegeix el text següent i fes un comentari explicant a quin registre pertany, quins són els elements que ho mostren i quines són les característiques generals d'aquest registre:

“Fill meu, cal que tingues ben present que ací qui no xuma se n'ix, i a qui es mou, li allissen el llom... Sàpigues, Horaciet, que el món s'ha fet per als qui saben pegar cabotades. Però, alerta, no pas cabotades contra la paret, que les parets són dures i t'hi pots asclar el cap.”

Llegeix el text següent i fes un comentari (de cent mots, aproximadament) explicant a quin registre pertany, quins són els elemens que ho mostren i quines són les característiques generals d'aquest registre:

Sr. Josep Oller i López,
Ens plau oferir-vos el servei de la nostra nova secció de vehicles, especialitzada en totes les operacions administratives que s'hi relacionen.
Gràcies a aquesta nova secció podreu confiar a la nostra gestoria tots els tràmits relacionats amb els vostres vehicles personals o professionals: renovació de permisos de conduir, domiciliació del pagament d'assegurances, recursos contra sancions, llicències de transport. Com sempre, ens posem a la vostra disposició per informar-vos-en més detaladament, si convé.
Atentament,
Maria Soca i Arrel
Cap del departament comercial

El text següent --les primeres ratlles d'una notícia de diari--presenta paraules, girs, i expressions que no són pròpies del registre al qual pertany. Redacteu de nou el text adaptant-lo al registre adequat

“El presi de Bulgària, el Petar Stoiànov, va manifestar ahir, ves per on, que encara n'hi ha, de marge de maniobra, perquè els dos partits principals es posin d'acord sobre això de la data de les eleccions, que l'oposició està encaparrada amb que es facin a la primavera. La temptativa de buscar uns sortida pactada al merder causat pel desacord en la data de les eleccions va coincidir, sí, amb la continuació de les protestes de tota la penya contra el govern.”

Indica el registre en què està redactat el següent text i les caractarístiques pròpies d'aquest registre que hi observis:

El cotxe del meu pare és un trasto de l'any de la pera, i no és que no tingui peles, el paio, no. És que és més garrepa que no sé què i està una mica tocat del bolet, perquè diu que el cotxe, si tira, ha de durar dotze anys com a mínim. Fixa't tu, per què precisament? Està fatal. El que és jo, quan tingui pasta em penso comprar, ja t'ho dic ara, un GTI vermell. Ja sé que dius que no et fa el pes, però a mi m'encanta, és txulíssim i mola a tope.

Indica el registre al qual pertany el següent text i comenta els trets propis d'aquest registre que hi observis:

“—La policia ha pentinat el barri, aquesta nit. Tothom va de cul, diuen que ens hem d'estar quiets, però jo en faré una de molt grossa, ¿em sents, Hellen? Molt grossa la faré!
—Però si ahir em vas donar un sobre de coca i em vas dir que en tenies molta més, com és que...
—De coca me'n sobra, i d'amfetes. En porto ració triple però no en faig prou, no hi ha res que es pugui comparar amb el cavall. El necessito per collons, t'ho juro, Hellen, el necessito, el necessito!
—Va, Maqui, tranquil·litza't, sigues bon noi, estira't, com et va dir aquell metge, fes una mica de ioga, que ja en saps fer. Després pren-te un bon somnífer i mira de dormir. Demà...
—Hòsties de demà ni de dormir! ¿Com vols que dormi? En necessito ara i me n'hauries de buscar tu, Hellen, de cavall, per favor, digues que sí, fes-ho per mi...
—No sabria pas com...
—Te n'has de sortir per collons! Segur que te'n sortiràs, no em diguis que no!

Indica el registre al qual pertany aquest text i els trets propis d'aquest registre que hi observis:

“Per què mon esguard s'afanya
dins aquest silenci estrany?
El clap d'ombra a la muntanya
sembla un terrible averany.
No hi ha, en l'oberta clarícia
del lluny ciutadà, gentil,
alguna cosa fictícia
que en fa claror febril?
Anar corrents em pertoca
de la tempesta encalçat?
No es destria ja en la roca
un déu ferest i oblidat?
No; tot és que al cel pregon
blau, rentat, atansadíssim,
un blanc torterol es fon
desitjant que el compadíssim.

Indica el registre en el qual està redactat el següent text i comenta els trets propis d'aquest registre que hi observis:

“Hola, sóc jo. Ja veig que no hi sou o que no us hi podeu posar, o que no us hi voleu posar. En fi, eh, eh..., trucava per allò dels filtres. Sabeu de què us parlo, sí o no? Doncs, ja em direu el què. De totes maneres, és igual. Ja us tornaré a trucar un dia d'aquests però humm no em feu dir quin dia: un dia d'aquests. És que aquí a l'empresa no donem a l'abast. Però si no puc, digueu-me alguna cosa vosaltres.”