Com heu vist, l'apicultor fa moltes tasques per tenir cura de les abelles, els eixams, els ruscs,... Ara ens cenyirem a les tasques de recol·lecció i extracció de la mel. | |
Primer, cal obrir
l'arna. Per destapar amb molta cura les "caixes" que contenen els ruscs i i treure els quadres, s'ajuda d'un ganxo. |
|
Cal tirar una mica de fum amb el fumador per a que les abelles no el molestin. | |
Mentre extrau els quadres de bresca s'ajuda del fumador. | |
Un a un, al extraure els quadres, cal observar-los per veure si són de cria o les cel·les contenen mel. | |
Amb l'ajuda del raspall cal espolsar les abelles que hi ha. | |
Fum i raspall, per no fer mal a les abelles. | |
Si voleu veure un vídeo de tota aquest procés,
cal que pitgeu aquí (352 Kb) |
|
El quadre de bresca s'introdueix en una caixa de transport i es porta amb un carretó al lloc preparat per procedir a extreure la mel. | |
En el nostre cas, el lloc on hi ha els estris per fer l'extracció és un camió que està protegit amb una xarxa. | |
Desopercular, és la primera tasca a fer al quadre de bresca. | |
Desopercular és l'acció de treure la "tapa" de les cel·les plenes de mel. Per desopercular, es passa finament el ganivet desoperculador per sobre la bresca. | |
L'extractor, ara elèctric, abans manual. (Tot es modernitza). | |
Els quadres són introduïts a l'interior de l'extractor. | |
A l'interior hi ha uns receptacles especials per subjectar-los. | |
Un, dos, tres, quatre,... fins que està ple. | |
I llavors la centrifugació. Una mica cap a una direcció i una mica cap a una altra. | |
La mel que surt de les cel·les brolla per la part inferior de l'extractor. | |
Quan el recipient és ple, cal buidar-lo a un bidó. | |
El filtre permet recollir les partícules de cera i altres que es desprenen durant l'extracció (al centrifugat). | |