Com heu vist, l'apicultor fa moltes tasques per tenir cura de les abelles, els eixams, els ruscs,... Ara ens cenyirem a les tasques de recol·lecció i extracció de la mel.
Primer, cal obrir l'arna.
Per destapar amb molta cura les "caixes" que contenen els ruscs i i treure els quadres, s'ajuda d'un ganxo.
Cal tirar una mica de fum amb el fumador per a que les abelles no el molestin.
Mentre extrau els quadres de bresca s'ajuda del fumador.
Un a un, al extraure els quadres, cal observar-los per veure si són de cria o les cel·les contenen mel.
Amb l'ajuda del raspall cal espolsar les abelles que hi ha.
Fum i raspall, per no fer mal a les abelles.
Si voleu veure un vídeo de tota aquest procés,
cal que pitgeu aquí (352 Kb)
El quadre de bresca s'introdueix en una caixa de transport i es porta amb un carretó al lloc preparat per procedir a extreure la mel.
En el nostre cas, el lloc on hi ha els estris per fer l'extracció és un camió que està protegit amb una xarxa.
Desopercular, és la primera tasca a fer al quadre de bresca.
Desopercular és l'acció de treure la "tapa" de les cel·les plenes de mel. Per desopercular, es passa finament el ganivet desoperculador per sobre la bresca.
L'extractor, ara elèctric, abans manual. (Tot es modernitza).
Els quadres són introduïts a l'interior de l'extractor.
A l'interior hi ha uns receptacles especials per subjectar-los.
Un, dos, tres, quatre,... fins que està ple.
I llavors la centrifugació. Una mica cap a una direcció i una mica cap a una altra.
La mel que surt de les cel·les brolla per la part inferior de l'extractor.
Quan el recipient és ple, cal buidar-lo a un bidó.
El filtre permet recollir les partícules de cera i altres que es desprenen durant l'extracció (al centrifugat).