Data de inici dels Jocs: 11 de juliol de 1904
Data de finalització dels Jocs: 23 de novembre de 1904
Esportistes participants: 651
Comités Nacionals Olímpics: 12
Esports: 15
Proves: 84
Elecció: La ciutat va ser triada en una votació després que la ciutat en un primer moment seleccionada havia estat Chicago.
President del C.I.O: Pierre de Coubertin



 
 


                


              
            
             

                    




1.- Per primera vegada els Jocs Olímpics travessaren l’Oceà Atlàntic, complint el desig de Coubertin de difondre la seva idea olímpica arribant al màxim possible de continents i ciutats.

2.- La ciutat de Chicago havia estat triada en primer lloc. Una sèrie d’esdeveniments, va fer decidir el canvi de ciutat i fou finalment Saint Louis qui organitzaria la tercera Olimpiada, coincidint amb la celebració del centenari de l’annexió de Louisiana als Estats Units.

3.- Novament es va fer coincidir la cita olímpica amb una Exposició Universal. El calendari de competicions es va allargar en el temps durant pràcticament cinc meses.

4.- Al mateix temps que es celebraren els Jocs Olímpics, es va desenvolupar una competició anomenada “Anthropological Days” que va resultar humiliant per als seus participants. Participaven persones de diverses raçes i ètnies que no havien practicat mai esport. Va ser un espectacle vergonyós i lamentable.

5.- La distància de la ciutat seu respecte a Europa faria que la participació dels esportistes baixés. Solament vàren participar molts pocs esportistes europeus de diferents equips: Alemanya, Gran Bretanya, Grècia, Hongria, Suïssa i Noruega. En moltes proves, solament hi havia participants universitaris i esportistes de clubes dels Estats Units. Fins i tot, Pierre de Coubertin no va assistir aLs Jocs.

6.- El programa d’esports dels Jocs contenia 15 esports: atletisme, esgrima, gimnàstica, halterofilia, natació, lluita, tennis, futbol, rem, tir amb arc, boxa, golf, lacrosse, basquetbol i roque. Aquests tres últims esports van ser de demostració. Les proves no van tenir uns criteris unificats. Algunes proves es mesuraven amb el sistema mètric decimal i d’altres es comptabilizaven en iardes. Algunes disciplines olímpiques experimentaven innovacions.

7.- Les proves atlètiques van ser dominades pels esportistes d’Estats Units. Únicament dos proves van ser guanyades per esportistes d’un altre país: l’irlandès Thomas Kiely, guanyador de la prova combinada i el canadenc Étienne Desmarteau guanyador del llançament de pes de 25 kg.

8.- L’heroi dels Jocs va estar l’atleta Archie Hahn conegut com “el meteor de Milwaukee”. Va obtenir tres medalles d’or. Un altre esportista destacat va estar James Lightbody, guanyador de tres medalles en proves de mig fons. També va destacar Harry Hillman i el llançador Ralph Rose.


9.- Per primera vegada es van entregar medalles d’or, plata i bronze per als tres primers classificats. Un atleta, George Poage, fou el primer esportista de color en assolir una medalla.

10.- Dintre de la participació europea va destacar l’equip alemany de natació, guanyador de tres medalles d’or, en uns Jocs Olímpics que no van tenir molta repercussió mediàtica, doncs l’atenció estava fixada en una confrontació.




 
            
                 
                  Contactar