www.iaaf.org

 
 


                


              
            
             

                    


És un esport:

Que es desenvolupa en la seva gran majoria a nivell individual excepte les proves de relleus que requereixen de la participació de 4 companys. L’esforç es realitza sempre individualment.

Que es desenvolupa a l’aire lliure en un estadi amb zones específiques en funcions de les diferents proves:

Curses en la pista de tartan d’atletisme.
Salts en les dos zones de salts: la sorra i el matalàs.
Llançaments en les zones pròpies de llançaments, combina una zona de llançament de ciment o tartan i la de recepció que sol ser la gespa de l’estadi.
Proves en ruta, la major part es desenvolupa pels voltants de l’estadi en carretera i el final de la prova en el propi estadi .
Relleus en els diferents carrers de la pista de tartan.
Proves combinades en les zones anteriors comentades excepte la carretera.

Que es caracteritza per la lluita del individu contra el temps i la distància.

On participen tant els homes com les dones.

Amb rècords. La superació de les marques personals són els principals estímuls dels atletes per superar-se, primer a ells mateixos i després a la resta dels participants.

Que necessita d’alguns implements per la realització dels llançaments i la prova de salt amb perxa. Els relleus requereix del testimoni.
També les proves combinades necessiten d’algun implement en alguna de les modalitats que composen les proves d’heptaló i decatló.

La presència olímpica d’aquest esport en el programa olímpic és de 25. Sempre ha estat present en totes les cites olímpiques. Es considera l’esport rei dels Jocs Olímpics.

  
És un esport amb una gran quantitat de proves que el fa més complicat:

En les curses de velocitat, curses de fons, curses amb osbtacles i en les proves en ruta, els participants han de cobrir la distància en el menor temps possible.

En les proves de relleus han de cobrir la distància en el menor temps possible, a través de la transmissió d’un relleu entre els 4 components de l’equip.

En les proves de salt, cal diferenciar els salts horitzontals dels salts verticals. En els salts horitzontals l’objectiu és arribar el més lluny possible aconseguint la màxima distància. En els salts verticals l’objectiu es superar el llistó situat cada vegada a més alçada.

En les proves de llançaments la finalitat és llançar els diferents objectes el més lluny possible.

En les proves combinades els esportistes aconsegueixen punts en funció del registre obtingut. La suma total dels punts donen el guanyador de la competició.


 
L’atletisme és un dels esports més àntics que es coneixen. Els seus origens es remonten a la Grècia antiga. Moltes de les proves actuals ja formaven part del programa dels Jocs de l’Antiguitat a l’any 776 a. C.

L’atletisme modern neix a les universitats britàniques a on es celebraren les primeres competicions.

La seva història va lligada a la història de l’olimpisme on es considerat “l’esport rei”: és l’esport que més medalles entrega.
 
Tots els participants han de realitzar les marques mínimes per poder participar, tal i com indica la Federació Internacional.

Per a les proves de velocitat es realitzen sèries clasificatòries en funció del número de participants. Cada participant realitza la competició pel seu carrer.

Són sèries eliminatòries. En funció del lloc obtingut s’obté la classificació i també per temps d’acord al que s’hagi establert. Aquestes eliminatòries són: Ronda 1, Ronda 2, Semifinals i Final.

Proves amb aquesta tipologia: 100 m, 200 m, 400 m, 110 m tanques, 100 m tanques i 400 m tanques.

En les proves de 800 s’acostuma a realitzar una Ronda 1, Semifinals i Final. En el cas de poder evitar-se la primera eliminació, solament es realitzen la Semifinal i la Final. Cada participant realitza la cursa en carrer lliure excepte en la prova de 800 m que ha de cobrir pel seu carrer la primera curva.

Proves amb aquesta tipologia: 800 m, 1.500 m, 3.000 m obstacles, 5.000 m i 10.000 m .

Els dos relleus 4 x 100 m i 4 x 400 m es realitzen en dos tandes: Semifinals i Finals.

Les curses de carretera: Marató, 20 Km marxa i 50 Km marxa són Final directa.

En les proves de llançaments i de salts, a partir d’una mínima demanada, es realitzen dos grups classificatòris amb una marca a realitzar. Una vegada superada s’accedeix a la Final que acostuma a estar composta per 12 esportistes. En el cas de no arribar a aquesta quantitat es repesquen a tants esportistes com siguin necessaris.

Finalment, les proves de Decatló i Heptaló es realitzen en Final directa distribuint als esportistes en grups durant totes les proves a realitzar.


 
            
                 
                  Contactar