http://www.fig-gymnastics.com

 
 


                


              
            
             

                    

És un esport:

Individual amb actuació en solitari/ària.

On s’estableixen diferents classificacions: individual, per equips i individual per aparells.

La competició es desenvolupa en un pavelló cobert o sala-gimnàs amb un gran espai per donar cabuda als aparells gimnàstics.

A on existeixen diferents aparells a on es realitzen els exercicis: sis pels homes i quatre per les dones. Els aparells són ben diferents entre ells. Solament dos són comuns entre homes i dones.

En el qual tots els gimnastes intenten realitzar el millor exercici possible en cada aparell.

De puntuació otorgada pels jutges que avaluan l’execució dels exercicis dels gimnastes i les gimnastas. En les proves per equips la nota del gimnasta s’acumula a la puntuació de l’equip.

On la participació és alternativa mitjançant un sistema de rotació d’aparells i un sorteig previ.

En el que participen tant els homes com les dones.

Complexe i complicat d’apreciar encara que el còdig es va modificant, ajustant i actualitzant, després de cada competició del màxim nivell.

Molt estètic i dels més valorats del programa olímpic.

Que requereix de certs elements per executar els exercicis: trampolí de salt, magnesi, protectors i ofereix la possibilitat de regular els aparells a les característiques dels gimnastes.

La presència olímpica d’aquest esport ha estat de 25 aparicions olímpiques. És un dels pocs esports que sempre ha figurat en el programa olímpic.

  

Cada gimnasta participant ha de realitzar una sèrie d’exercicis, en els diferents aparells existents: quatre per a les dones i sis per als homes.

Els gimnastes reben una nota per part dels jutges d’acord a la dificultat de l’exercici i a l’execució. La puntuació otorgada pels jutges determina els guanyadors.

En la competició individual es sumen els resultats de l’exercici realitzat per el/la gimnasta en cada aparell.

En la competició per equips s’acumulen a la puntuació de l’equip, la suma de les tres millors notes dels representants de l’equip, puntuats pels jutges en els diferents aparells i que determinen la classificació final.

Existeixen tres tipus de competició: individual, per equips i individual per aparells.
 
Els seus origens es situen a l’Antiga Grècia. Utilitzaven la paraula per referir-se a l'activitat física. Altres cultures utilitzaven i practicaven disciplines similars, com a preparació per al combat.

Amb els anys es va popularitzar el terme “gimnàstica” i molts autors i pedagogs van establir les bases de l’aparició de la gimnàstica contemporània.

La història de la gimnàstica artística esta molt vinculada als alemanys GutsMuths i Jahn.
 
La competició masculina comença amb la realització dels exercicis de qualificació. Cada gimnasta realitza els exercicis en funció de les seves aspiracions: competició individual, competició per equips o competició per aparells.

En aquesta primera competició es determinen els 24 competidors en la final individual que han realitzat tots els aparells, els 8 equips finalistes en la competició per equips i els 8 finalistes per aparells.

En la competició individual final es realitzen els sis exercicis en els sis aparells i es sumen totes les notes que determinen els guanyadors amb la puntuació més alta.

En la final per equips tres dels sis components de l’equip realitzen l’exercici en un aparell i es computa en la nota de l’equip. La suma de les notes als sis aparells determinen l’equip guanyador.

En la final individual per aparells els vuit gimnastes finalistes realitzen el seu exercici que es puntuat pels jutges i que determina la classificació final de l’aparell.

La competició femenina segueix el mateix procés que la competició masculina iniciant la competició amb els exercicis de qualificació . Cada gimnasta realitza els exercicis en quatre aparells.

Queden determinades les 24 competidores classificades per a la competició individual, els 8 equips classificats per a la final per equips i les 8 finalistes en els quatre aparells.

En la competició individual final es realitzen els quatre exercicis en els quatre aparells i es sumen totes les notes que determinen les guanyadores amb la puntuació més alta.

En la final per equips tres de les sis components de l’equip realitzen l’exercici en un aparell i es computa en la nota de l’equip. La suma de les notes als quatre aparells determinen l’equip guanyador.

En la final individual per aparells les vuit gimnastes finalistes realitzen el seu exercici que es puntuat pels jutges i que determina la classificació final de l’aparell.

La competició de gimnàstica artística finalitza amb la gala dels campions.


 
            
                 
                  Contactar