http://www.fina.org/ 
 


                


              
            
             

                    

És un esport:

Que es desenvolupa a nivell individual. En les proves de relleus es requereix la participació de quatre companys, però l’esforç es sempre individual.

Que es desenvolupa en una piscina de 50 metres de llarg i uns 20 d’amplada amb cabuda per a vuit carrers. La piscina té en els extrems uns podis de sortides.

On cada nedador realitza la prova distribuit en un carrer encara que la participació és simultània i l’espai no esta compartit.

En el qual existeixen vàries proves en funció dels quatre estils possibles: lliure, esquena, braça i papallona. A més existeixen les proves d’estils que combinen els quatre diferents estils i les proves de relleus.

Que es caracteritza per la lluita del individu contra el temps i la distància en el aigua.

En el que participen tant els homes com les dones.

Amb rècords. La superació de les marques personals són els principals estímuls dels atletes per superar-se, primer a ells mateixos i després a la resta dels participants.

Que necessita d’alguns implements: banyadors específics, ulleres de bany i casquet de bany.

La presència olímpica d’aquest esport és de 25. Sempre ha estat present en totes les cites olímpiques. És un dels esports olímpics amb més acceptació.

  

Els nedadors han de cobrir la distància en el menor temps possible realitzant l’estil corresponent a la seva prova: lliure, esquena, braça i papallona.
La distància a cobrir correspon a la suma de piscines necessàries per cobrir la distància i sempre es realitza de manera individual, encara que a vegades formin part de la prova de relleus.
 
L’instint de conservació i les necessitats de supervivència dels pobles van fer que aquest esport fou practicat d’una manera quotidiana. Els soldats grecs i romans utilitzaven la natació com una forma de preparació.

Els japonesos al 1603, mitjançant un edicte imperial, van incloure la natació com a disciplina obligatòria en el programa escolar.

El primer club que es va fundar datava del 1837 a Anglaterra. Els nedadors utilitzaven qualsevol aigua disponible doncs no existien les actuals piscines.
 
Tots els participants han de realitzar les marques mínimes per poder participar, tal i com indica la Federació Internacional o tenir els requisits de participació establerts.

Els participants han de nedar les sèries de classificació de la seva prova. Amb el còmput totals de temps s’estableixen dos sèries semifinals. Cada nedador ha de complir la distància pel seu carrer senyalitzat per les sureres.

Els vuit millors que tinguin més bones marques neden la final a on els tres primers classificats obtenen les medalles.

La competició es desenvolupa de la mateixa forma independentment de la prova o competició, excepte en les proves de 800 m lliure i 1.500 m lliure i en els relleus on no hi ha semifinals .

El total de proves realitzades entre sèries, semifinals i finals va estar de 84 a Atenes 2004.


 


            
                 
                  Contactar