Plantes i Animals del nostre entorn

L'olivera

Nom científic: Olea europaea.
Família: Oleàcies.
Origen: Regió Mediterrània.
Descripció:

Arbre perennifoli que pot arribar als 8-10 m d'alçada. Pot viure molts anys.
El tronc és gruixut i es va recargolant a mesura que envelleix; l'escorça és llisa quan l'arbre és jove i amb el temps es va tornant més rugosa.
La capçada és arrodonida.
Les fulles són simples, amb el pecíol curt, el marge sencer i en forma de llança; fan 3-9 cm de longitud i 1-2 cm d'amplada. Són de color verd grisós per l'anvers i platejat pel revers.

Floració:

Floreix durant els mesos de maig i juny.
Les flors són petites, blanques i formen ramells.

Fruit: El fruit (oliva) és una drupa de color verdós que va canviant a negre quan madura.
Es cull a finals de la tardor i a començament de l'hivern si es vol destinar a la producció d'oli.
Si es vol menjar com a fruit es cull abans, quan encara és verda; llavors s'adoba amb herbes, aigua i sal i es deixa macerar durant un temps.
Reproducció: Es reprodueix per llavors, però sobretot per esqueixos.
Hàbitat: Viu en zones de secà, però és sensible al fred i les gelades. Resisteix bé els estius secs i els sòls calcaris.
Altres informacions: Hi ha moltes varietats d'oliveres entre les que destaca l'arbequina, per la seva qualitat si bé produeix olives petites.
És un arbre mil·lenari cultivat des de temps molt antics (uns 500 anys) i valorat per les diferents cultures mediterrànies.
L'olivera és la forma cultivada de l'ullastre (Olea europaea var. sylvestris); arbre que té forma arbustiva i que presenta espines entre les fulles.