Nom científic: |
Scorpaena scrofa. |
Família: |
Escorpènids. |
Descripció: |
El
cap-roig és un peix d'uns 30-40 cm de llargada, de
colors vermellosos o marronosos amb taques fosques.
Pot arribar a pesar 1'5 kg.
Té el cap gran amb fortes espines; la boca és
ampla i està proveïda de nombroses dents.
Té una aleta dorsal dividida en dues parts; la més
propera al cap té llargues espines. La cua és
arrodonida.
|
Alimentació: |
Menja peixos, crancs i mol·luscos.
|
Reproducció: |
Es reprodueix per ous. La femella els pon
entre maig i agost. |
Hàbitat: |
Viu a la Mediterrània, en fons rocosos i en zones
coral·lines amb vegetació abundant, entre els
20 i els 200 metres de profunditat.
|
Costums: |
Es queda quiet reposant sobre el fons i esperant el pas d'alguna
presa; llavors es mou amb rapidesa i la captura.
Acostuma a passar desapercebut confonent-se amb el fons marí.
|
Altres informacions: |
Les espines estan connectades a unes glàndules verinoses
que produeixen picades molt doloroses.
És molt apreciat en la cuina mediterrània, tant
per la seva carn com per elaborar el "suquet" típic
de la Costa Brava.
Altres escórpores presents a la Mediterrània
són l'Escórpora allargada (Scorpaena
elongata), l'Escórpora fosca (Scorpaena
porcus), l'Escórpora de Loppe (Scorpaena
loppei) i l'Escórpora tinyosa (Scorpaena
notata).
|