pàgina principal

Xavier Vilaseca i Bañeras
FILOSOFIA PER A JOVES ESTUDIANTS

 

 

 

 

 

 

pàgina anterior

 

COMENTARI DE TEXT

Jo no em puc equivocar si sempre mantinc la meva voluntat dins dels marges del meu coneixement, de manera que només es pronunciï sobre coses que l’enteniment li presenta molt clarament i distintament. Perquè tot concepte clar i distint és sens dubte una cosa real i positiva, i per tant no pot tenir el seu origen en el no-res sinó que necessàriament ha de venir de Déu com a creador. I dic que ha de venir de Déu, perquè essent supremament perfecte no pot ser la causa de cap error; i per consegüent s’ha de concloure que un concepte o un judici així ha de ser vertader.

A més, avui he après no solament el que he d’evitar per no errar, sinó també el que he de fer per encertar en el coneixement de la veritat. I certament ho puc aconseguir si centro tota la meva atenció en les coses que entenc perfectament i si les separo de les que només comprenc de forma confusa i obscura. De la qual cosa, d’ara endavant, en tindré molta cura. 

R.DESCARTES, Meditacions Metafísiques IV

 

1.Expliqueu breument –al voltant de 40-80 paraules- les idees principals del text i com hi apareixen relacionades.

2.Expliqueu breument el significat, en el text, de les següents paraules o expressions –al voltant de 5-15 paraules en cada cas.

  • Causa
  • Concepte clar i distint
  • Déu
  • Veritat
  • Voluntat

3.Quines raons té Descartes per afirmar que per conèixer la veritat ha de centrar l’atenció en allò que es presenta a l’enteniment de manera molt clara i distinta? (Haureu de referir-vos als aspectes generals del pensament de Descartes que siguin pertinents encara que no apareguin explícitament en el text)

4.Compareu l’argumentació de Descartes sobre l’existència de Déu amb una altra argumentació sobre el mateix tema que es pugui trobar en la història del pensament.

5.Creieu que Descartes té raó quan afirma que és pot evitar l’error i trobar la veritat de forma infal·lible?