pàgina principal

Xavier Vilaseca i Bañeras
FILOSOFIA PER A JOVES ESTUDIANTS

 

 

 

 

 

 

pàgina anterior

COMENTARI DE KANT

Malauradament, el concepte de la felicitat és un concepte tan indeterminat que, malgrat que tothom desitja arribar a la felicitat, ningú no determina ni pot dir d’una manera decidida allò que pròpiament desitja i vol. (...) Dit breument: l’home no és capaç de determinar amb completa certesa segons un principi allò que el faria veritablement feliç, perquè per a això caldria l’omnisciència. Per consegüent, per tal de ser feliç, un no pot pas actuar segons principis determinats, sinó segons consells empírics, com per exemple de la dieta, de l’estalvi, de la cortesia, de la circumspecció, etc., els quals, segons ensenya l’experiència, la majoria de les vegades promouen mitjanament el benestar. D’aquí se segueix que els imperatius de la prudència, per parlar amb precisió, no poden pas ordenar, és a dir, no poden presentar objectivament accions com a pràcticament necessàries; que aquests imperatius han de ser tinguts per consells més que per manaments.

I.KANT. Fonamentació de la Metafísica dels Costums (secció segona)

1.Expliqueu breument –al voltant de 60-100 paraules- les idees principals del text i com hi apareixen relacionades. (2 punts)

2.Expliqueu breument el significat, en el text, de les següents paraules o expressions –al voltant de 5-15 paraules en cada cas. (1 punt)

Omnisciència

Accions necessàries

3. Expliqueu el sentit de la frase següent del text i les raons de Kant per afirmar-la: els imperatius de la prudència, per parlar amb precisió, no poden pas ordenar, és a dir, no poden presentar objectivament accions com a pràcticament necessàries. (Haureu de referir-vos als aspectes generals del pensament de Locke que siguin pertinents encara que no apareguin explícitament en el text) (3 punts)

4. Compareu la concepció de Kant sobre la felicitat amb la concepció sobre aquesta mateixa qüestió d’un altre autor/a destacat de la història de la filosofia occidental. (2 punts)

5. Digueu si esteu d’acord o amb desacord amb la següent afirmació (cal raonar la resposta): Només una acció totalment desinteressada pot ser considerada com a moralment valuosa. (2 punts)