pàgina principal

Xavier Vilaseca i Bañeras
FILOSOFIA PER A JOVES ESTUDIANTS

 

 

 

 

 

 

pàgina anterior

JOHN LOCKE

Tots els homes són lliures, iguals i independents per naturalesa, i ningú no pot, doncs, ésser privat d’aquesta condició ni ésser sotmès al poder polític de ningú sense el seu propi consentiment. L’únic cas en què algú es desprèn de la seva llibertat natural és quan, acordant amb altres homes d’unir-se amb comunitat, estableix els límits de la societat civil, per conviure amb benestar, pau i seguretat, gaudir tranquil.lament de les seves propietats i protegir-se més fermament d’aquells que no formin part d’aquesta societat. (...) Quan un nombre indeterminat de persones s’avenen a formar una comunitat o govern, passen tot seguit a constituir un sol cos polític, on la majoria és qui té el dret d’actuar i de decidir damunt la resta.

J.LOCKE, Segon tractat sobre el govern civil. Assaig sobre l’origen, els límits i els fins veritables del govern civil, VIII, 95

1.Expliqueu breument –al voltant de 60-100 paraules- les idees principals del text i com hi apareixen relacionades. (2 punts)

2.Expliqueu breument el significat, en el text, de les següents paraules o expressions –al voltant de 5-15 paraules en cada cas. (1 punt)

Llibertat natural

Societat civil

3.Quines raons té Locke per dir que la majoria té dret d’actuar i decidir damunt la resta? (Haureu de referir-vos als aspectes generals del pensament de Locke que siguin pertinents encara que no apareguin explícitament en el text) (3 punts)

4.Compareu la concepció de Locke sobre el pacte social amb una altra concepció de l’origen de l'Estat que es pugui trobar en la història del pensament. (2 punts)

5.Creieu que Locke té raó quan defensa que els individus s’han de sotmetre a la voluntat de la majoria de l’Estat on conviuen? Raoneu la resposta. (2 punts)