pàgina principal

Xavier Vilaseca i Bañeras
FILOSOFIA PER A JOVES ESTUDIANTS

 

 

 

 

 

 

pàgina anterior

L’ESCOLA DE MILET

 

TALES

TALES DE MILET

El matemàtic i astrònom Tales de Milet (640 – 546 aC.) és considerat tradicionalment el primer filòsof de la història.

Va ser un dels set savis (Bies de Pirenne, Cleòbul de Lind, Giló d'Esparta, Miró, Pitac de Mitil.lene, Soló d'Atenes i Tales de Milet). Sembla que va viatjar a Caldea i a Egipte.

Es va fer molt popular perquè va predir un eclipsi. Es va fer ric (sembla) perquè va preveure una collita excepcional d'olives i va comprar tots els trulls. Se li atribueix el teorema matemàtic de Tales. Però el que l'ha fet més famós al llarg dels segles és que sembla que va arribar a la conclusió que "tot és aigua".

Aquí l'important no és la conclusió sinó la pregunta: què és tot això que m’envolta? o què és la realitat? Aquestes són preguntes filosòfiques, però a més la resposta també ho és. No fa referència ni a mites ni a divinitats sinó a quelcom observable i pensable. A més, no es refia de l'aparença, sinó que intenta aprofundir-hi. Aparentment hi ha substàncies molt diverses, però si hi pensem i observem atentament, totes provenen de l'aigua, que pot adoptar forma líquida, gasosa o sòlida.

Si cliques damunt la imatge pots veure el clip de Les Luthiers sobre el teorema (un clàssic)

ANAXIMANDRE

ANAXIMANDRE

Anaximandre (610 – 547 aC.) en lloc de pensar que d'un element en neixen els altres, introdueix un concepte teòric extret de la lògica més que de l'observació: apeiron.

Els elements tenen característiques determinades, són tots doncs determinats. Néixer és adquirir determinades característiques i determinats límits. La realitat és, per tant, determinada i limitada. Sembla lògic doncs que la realitat provingui del que era indeterminat i il·limitat, i d’això Anaximandre en diu l’apeiron.

Aquest apeiron es pot interpretar de diverses maneres:

SENSE LÍMITS INTERNS ..... CAOS

SENSE LÍMITS EXTERNS .... INFINIT

SENSE CAP LÍMIT ......... CAOS INFINIT

A més, es planteja la qüestió de com apareixen els elements, com es passa de l’indeterminat al determinat? Hi ha d’haver una llei (logos) que ho reguli. La tasca del científic o filòsof serà intentar trobar aquesta llei de la natura (les lleis de la física).

 

Reflexioneu des del segle XXI: Què hi havia a la realitat abans que es produís el Big Bang i apareguessin els elements que coneixem? Com es van formar determinades partícules que configuren els elements que coneixem?

 

ANAXÍMENES

Anaxímenes (585 – 524 aC) proposa l’aire com arkhé. Tornem a un element físic, com havia pensat Tales, però ara més lligat a la tradició que relliga els conceptes d’ànima i alè. L’aire és l’element primordial, i produeix els altres per condensació (aigua, terra) o rarefacció (foc).

 

Hi ha moltes interpretacions del pensament dels milesis, però en tenim fragments tan escadussers que es fa molt difícil de dir quina és la correcta.

En tot cas és evident que cerquen un principi unitari de la realitat (ARKHÉ), i ho fan amb la força de la raó i l'observació.