pàgina principal

Xavier Vilaseca i Bañeras
FILOSOFIA PER A JOVES ESTUDIANTS

 

 

 

 

 

 

pàgina anterior

RACIONALISME I EMPIRISME

 

RACIONALISME

El mot “racionalisme” designa un corrent filosòfic característic del segle XVII. Els membres més destacats d’aquest corrent són Descartes, que ja hem estudiat, Spinoza, Leibniz, Pascal i Malebranche.

Tradicionalment se sol contraposar al corrent anomenat “empirisme”, si bé les filosofies concretes dels autors d’ambdós corrents tenen sovint molts punts de contacte i coincidències.

De forma molt general podem dir que els dos trets més bàsics del racionalisme són:

El terme “racionalista” es pot aplicar a qualsevol filòsof, de qualsevol època, que desenvolupi el seu pensament aproximadament en aquests paràmetres, principalment en el primer. En aquest sentit, podríem considerar Parmènides o Plató com a racionalistes.

 

EMPIRISME

El terme “empirisme” prové d’”empeiria”, paraula grega que significa “coneixement obtingut a partir de l’experiència”.

En un sentit ampli, es pot aplicar a tota filosofia que defensi la validesa de l’experiència com a forma de coneixement. En aquest sentit, podríem dir que Aristòtil i Epicur són empiristes.

En un sentit més restringit, el terme “empirisme” fa referència a un corrent filosòfic que es desenvolupa a Anglaterra els segles XVII i XVIII. Per ser encara més exactes, l'empirisme anglès el podríem situar entre el 1670, any en què Lockeconcep la idea de la necessitat d'un assaig sobre l'enteniment humà, i 1776, any de la mort de Hume.

Es la continuació d'una tradició certament propícia que va des del nominalisme d'Occam (1300-1347) fins a Bacon o Hobbes.

Les característiques generals d’aquest corrent són: