Biometeorologia


La Biometeorologia representa una ciència interdisciplinària relativament jove, com a tal, que estudia les interelacions entre els organismes vius i l'entorn atmosfèric.

El desenvolupament d'aquesta ciència, relacionada amb la física, la química, la biologia, la medicina, ... i altres ciències, té interés en àrees tan diverses com: l'agricultura, l'enginyeria forestal, la medicina industrial i militar, el disseny urbà, l'arquitectura, ...

Les diferents àrees d'estudi que engloba la biometeorologia tenen com a finalitat la investigació dels efectes de les variacions atmosfèriques i la variabilitat sobre: ecologia, "stress", morbiditat i mortalitat, l'entorn urbanitzat, sistemes econòmics i activitats socials.

També dins de l'àmbit d'estudi de la biometeorologia trobem les investigacions sobre l'efecte que els éssers vius relitzen a l'atmosfera, tant per la modificació de l'atmosfera directament, com per la modificació natural dels fluxes de l'energia i la matèria entre àrees urbanes i construccions.

Cal tenir molt present que els sistemes biometeorològics inclouen tant components físics com biològics. Així, s'hauran de fer mesures directes de determinades variables, tant de l'entorn físic (radiació, temperatures de l'aire i del terra, humitats de l'aire i del sòl, velocitat del vent, qualitat de l'aire, ...), com del biològic (temperatura de l'organisme, intercanvi de gasos, ritme de pulsacions, ...).

Sense menysprear la resta de camps de la biometeorologia, nosaltres ens centrarem, de moment, en la Biometeorologia humana.

Enllaços a pàgines de temes sobre biometeorologia humana
Efectes de les onades de calor sobre la salut
Universal Thermal Climate Index (en anglès)

 

Retornar a la pàgina de inici

Material tret de:

DE CABO, Xavier i MORENO, Mª Carme (2002).- Apunts de Climatologia urbana i biometeorologia. Graduat Superior en Meteorologia i Climatologia. Universitat de Barcelona. Barcelona