Efecte hivernacle


L'efecte hivernacle és, sense cap mena de dubte, el problema mediambiental del que més hem sentit parlar i, en molts casos, la no s'acaba de fer-ho massa correctament, donant la impressió que aquest efecte està associat o depèn únicament de la contaminació atmosfèrica.

Hauríem de tenir clar que existeix un efecte hivernacle natural, efecte que fa que la temperatura mitjana de la superfície del planeta sigui d'uns 15 ºC, molt per sobre de la mitjana que caldria esperar tenint en compte els processos radiatius que es donen al nostre planeta. Aquest efecte natural és degut principalment a alguns gasos integrants de l'aire, principalment vapor d'aigua i diòxid de carboni.

Aquests dos gasos estan presents de forma natural a l'atmosfera, però no ho fan en concentracions fixes, sinó variables. A més, així com el vapor d'aigua pot variar la seva presència fins un màxim, no passa el mateix amb el diòxid de carboni, que pot incrementar la seva concentració sense tenir un límit. Per aquest motiu està en la concentració d'aquest gas el principal centre del problema de l'efecte hivernacle.

L'increment constant que s'està produint en la concentració del diòxid de carboni està provocada per l'activitat humana: indústries, trànsit, calefaccions, incendis forestals, ...

No obstant, a part d'aquests gasos existeixen altres components que presenten interaccions amb les radiacions, solar i terrestre, que modifiquen l'activitat atmosfèrica i, per tant, el problema és molt més complex de resoldre.

Però, el que ja queda prou clar avui dia és, que si l'home no atura l'increment de les emissions d'aquests contaminants, les modificacions en la dinàmica atmosfèrica que s'aniran produint incidiran en un canvi climàtic de conseqüències de difícil previsió, però gens favorables per el mateix home.

Avui dia existeix un seguiment de la concentració de contaminants atmosfèrics en molts països, encara que molts vegades les dades i els estudis que d'elles poden fer-se topin amb les polítiques dels governs.

A Catalunya existeix una Xarxa de vigilància de la contaminació; les dades obtingudes per les estacions que componen aquesta xarxa són tractades per el Centre Receptor i Centre Coordinador de Dades la Direcció General de Qualitat Ambiental del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya.

       Material tret de:
                  LUNA i TOMÀS, Gonçal i alt. (1995).- La contaminació atmosfèrica. Departament de Medi Ambient. Generalitat de                   Catalunya. Barcelona