Destrucció de la capa d'ozó


Quan ens referim a l'ozó i a la seva faceta beneficiosa, estem parlant de la capa d'ozó estratosfèric, o sigui a la capa situada a l'estratosfera entre els 15 i els 50 km aproximadament. La funció més important d'aquesta capa es filtrar part de la radiació ultraviolada que ens arriba del Sol.

Una variació important en l'equilibri d'aquesta capa d'ozó repercutiria negativament en la vida sobre la superfície del planeta, produint alteracions cutànies si s'aprimés el gruix de la capa o impedint la síntesi de vitamina D si augmentés.

Es per aquest motiu que l'home ha de vigilar les activitats que duu a terme i les substàncies que envia a l'atmosfera per tal d'evitar l'increment d'aquells productes contaminants que deteriorin la capa d'ozó.

Entre aquests contaminants estan els freons (coneguts per les sigles CFC), els òxids de nitrogen i el bromur de metil. Totes aquestes substàncies són altament perilloses perquè trenquen la molècula d'ozó.

Avui dia s'ha pogut verificar que la capa d'ozó estratosfèric presenta una clara tendència a disminuir, un exemple el tenim en l'aparició, cada cop més persistent, d'un forat a la capa a nivell de l'Antàrtida que podria arribar a fer-se permanent (avui dia és estacional). Encara que sembla, segons els últims estudis, que la gravetat del forat està disminuint davant les actuacions fetes, cal no baixar la guàrdia pel nostre propi bé.

Si no es prenen mesures correctores, les conseqüències sobre la vida podrien ser molt greus tal com ja s'ha indicat abans.

Davant la importància que té per el desenvolupament de la vida la presència de la capa d'ozó, es realitza un estudi continu d'aquest nivell estratosfèric. Podem consultar dades de les mesures d'ozó estratosfèric a diverses ciutats europees (dies anteriors, no dia actual), així com mapes de la distribució global de la columna d'ozó i diagrames de l'ozó estratosfèric en la pàgina de InfoMet:

http://infomet.am.ub.es/uv_i_ozo/

Material tret de:
              DOMÈNECH, Xavier (1991).- La contaminació atmosfèrica. Biblioteca Cultural Barcanova, 1. Ed. Barcanova. Barcelona
              LUNA i TOMÀS, Gonçal i alt. (1995).-
La contaminació atmosfèrica. Departament de Medi Ambient. Generalitat de                Catalunya. Barcelona