Radar meteorològic


 

La utilització del radar en l'estudi atmosfèric va iniciar-se durant la Segona Guerra Mundial a l'observar ecos no corresponents a avions en els radars desenvolupats per la detecció del tràfic aeri. Investigant sobre aquests ecos va poder detectar-se que procedien de la pluja, del mar o del relleu.

Radar de Puig Bernat
(Fotografia del SMC)

A partir d'aquesta troballa va començar el desenvolupament dels radars meteorològics. Bàsicament el funcionament d'un radar és el següent::

      -  el radar envia una ona electromagnètica, des d'una antena, a l'atmosfera en forma de          feix;

      -  quan un pols electromagnètic es interceptat per un blanc, aquest difon l'energia          rebuda en totes direccions, de forma que una petita porció retorna en direcció al          radar i es captada per un receptor.

Avui dia els radars meteorològics s'han desenvolupat molt i el més utilitzat és el radar Doppler que permet, a més, obtenir la mesura de la direcció del vent.

Les imatges del radar meteorològic s'utilitzen principalment per: consultes en temps real, previsió a curt i mitjà termini, anàlisi tridimensional de l'evolució de tempestes, huracans i tornados i estudis de tipus de precipitacions.

La utilitzacióde les imatges del radar requereix un treball gran per detectar possibles fonts d'error, tal com mala calibració de l'aparell, ecos del relleu, atenuacions, etc...

A Catalunya s'utilitzen els radars instal·lats per el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) a Puig Bernat (Vallirana, Baix Llobregat), explotat conjuntament amb Televisió de Catalunya, a Puig d'Arques (en ple Massís de les Gavarres al Baix Empordà) i l'instal·lat per l'Instituto Nacional de Meteorologia (INM) situat també a Vallirana.

Des d'octubre de 2003 existeix un tercer radar del SMC instal·lat a la Creu del Vent, al costat de l'Alt de la Panadella, al terme municipal de Montmaneu, que properament serà operatiu i s'integrarà al altres dos explotats pel SMC. A més s'està estudiant la localització del quart radar del SMC, aquest estarà a la zona S del Principat, en terres tarragonines.

L'INM té col·locats en territori espanyol, a més del que disposa a Barcelona, radars meteorològics a: A Coruña, Almeria, Astúries, Càceres, Les Palmes, Madrid, Múrcia, Palència, Saragossa, Sevilla i València.

Més informació:

                                    SMC: http://www.meteocat.net/marcs/marc_radar.html
                                    INM: http://www.inm.es/web/infmet/radar/radar.html