Els residus  


Ja hem dit al parlar en general de la contaminació del sòl que es considera residu tota substància generada per l'activitat humana i que, en principi, abandona o deixa d'utilitzar.

Ara bé, segons l'activitat de que es tracte els residus tindran unes característiques o unes altres, i per tant els haurem de tractar de forma diferent ja que la problemàtica que poden ocasionar serà, també, diferent. En general podem parlar de:

   - residus urbans
   - residus industrials
   - residus d'activitat agrícola i ramadera

Aquí repassarem la problemàtica generada pels residus urbans, o sigui per aquells que fa l'activitat humana a les concentracions: ciutats, pobles, ...

Fins no fa gaire temps els residus urbans eren considerats tots ells, o la immensa majoria, com a deixalles i sense cap més utilitat, per la qual cosa eren "emmagatzemats" en algun punt del territori, els abocadors, i en la majoria dels casos sense cap tipus de control. De fet existien molts més abocadors incontrolats que no pas els controlats, o sigui sobre els que es feia algun tipus de seguiment.

Davant l'immens volum de deixalles que es produïen, a la problemàtica que es creava per al seu "emmagatzematge", als problemes creixents per a l'obtenció de més matèries primeres, als problemes medioambientals generats, ... va anar creixent l'acceptació que l'única forma de lluitar contra la degradació medioambiental i disminuir el problema que es generava amb les deixalles era actuar sobre els mateixos residus generats. Era necessari aconseguir disminuir el volum de residus, augmentar el reciclatge de part d'ells, buscar utilitats alternatives per algun altres, millorar les condicions d'emmagatzematge d'aquells que ja no podien ser reutilitzats de cap forma, ...

Avui dia estem millorant els resultats de aquesta nova forma de tractar el residus; amb aquesta tendència de reutilitzar el màxim de materials que en principi llancem, es disminueix l'activitat extractiva de determinades matèries, diversifiquem l'obtenció d'energia , s'intenta estalviar recursos naturals, es vigila l'emissió de contaminants i s'intenta reduir-los, ... en resum s'intenten establir actuacions que degradin menys el medi.

Per aconseguir incidir realment en aquesta problemàtica és necessària una conscienciació per part de tothom, és per això que s'han establert uns programes de gestió de residus municipals a Catalunya que té com a finalitat:

   - reduir el nombre de deixalles
   - reduir la perillositat d'aquestes deixalles
   - implantar i generalitzar la recollida selectiva
   - incrementar la reutilització de residus
   - disminuir el volum de residus no reutilitzables
   - ...

Paral·lelament a la divulgació d'aquesta campanya ha estat la creació de nombroses deixalleries per facilitar la recollida de productes de desús que fins ara anaven tots junts a les deixalles, creant greus efectes contaminants: a les aigües subterrànies per líquids filtrats, a l'atmosfera per gasos despresos i males olors, per l'increment de determinats animals, per la degradació del paisatge, ...

Ara amb la recollida selectiva ha disminuit clarament el volum de deixalles, s'ha incrementat clarament el reciclatge de materials (paper, cartró, vidre, ...), es realitza una classificació d'altres materials per tal de poder seleccionar l'ús que tindran, ...

Un altre aspecte treballat és la necessitat de no barrejar determinats productes amb la resta de residus donades les característiques especialment contaminants que presenten, i per tant tindran un tractament diferenciat. Aquests productes són entre d'altres:

   - piles i acumuladors
   - tubs fluorescents
   - residus sanitaris i medicaments
   - tintes i toners de fotocopiadores i impresores
   - olis minerals
   - frigorífics (amb CFC)
   - ...