Itinerari


 

La sortida va realitzar-se des del terme municipal de Pallejà dins la comarca del Baix Llobregat. Aquest està situat dins la vall del riu Llobregat que creua la Serralada Litoral, al marge dret del riu, aigües avall de Sant Andreu de la Barca.

A continuació, vam dirigir-nos cap a Martorell, en direcció Manresa tot creuant la Depressió Pre-litoral. A l'alçada de Terrassa vam iniciar la travessa de la Serralada Pre-litoral. A partir d'aquesta localització vam poder observar diferents accidents geogràfics rellevants de la serralada, per exemple: a la dreta la Mola, a Sant Llorenç del Munt, i Montserrat a la banda esquerra. En el primer espai, el relleu es caracteritzava pels pendents suaus en forma esglaonada i, en el segon, vam observar paisatges de gran alçada i de pendents molt pronunciades.

En arribar a Manresa vam acabar de creuar la serralada Pre-litoral. En tot aquest trajecte vam anar seguint, en direcció contrària, el curs del riu Llobregat. En sortir de Manresa vam trobar, a la banda esquerra, la Serra de Rubió i, a la de la dreta, la Serra de Castelltallat. Endinsats a la Depressió Central Catalana, vam dirigir-nos cap a la ciutat de Cervera, seguint l'eix transversal que travessa Catalunya de Girona a Lleida. Durant aquest recorregut travessàrem l'Altiplà de la Segarra i vam anar cap a Tàrrega. La pròxima localitat per on passàrem va ser Balaguer tot creuant pobles com Tornabous i El Terròs, al Pla d'Urgell.

En direcció a Camarasa vam poder observar materials calcaris, margues i, en menor proporció, argiles i d'altres. En aquest tram, on els nivells de roca eren més durs, vam creuar una vall estreta entre el Mont-roig i la serra Carbonera, a l'esquerra i dreta respectivament, on la carretera passa per un congost. El pròxim punt d'anada va ser Tremp. En el camí cap a aquesta localitat, seguint el curs del riu Noguera Pallaresa, afluent del Segre; vam vorejar l'embassament de Camarasa.En aquesta zona el paisatge presenta roques calcàries i margues que es van alternant en petites capes.

A partir d'aquest punt vam començar a travessar els Pre-pirineus catalans. Després seguírem cap a la Serra del Montsec i la Serra d'Àger tot passant per l'Alt de Fontllonga (671 metres). Més tard vam arribar l'embassament de Terradets, travessant el congost del mateix nom, a la conca de Tremp. En arribar a aquesta població vam continuar en direcció a la Pobla de Segur tot travessant l'embassament de Sant Antoni; a la dreta vam poder observar la serra del Boumort i, a l'esquerra, la serra de Sant Gervàs i la Serra de Gurp. A partir d'aquí deixàvem els Pre-pirineus i avançàvem cap als Pirineus (Depressió Pre-pirinenca).

Abans d'arribar a Gerri de la Sal vam passar pel congost de Collegats, pel Barranc de l'Infern i també pel de Sant Pere i per l'Argenteria (encara que com vam fer el camí pels túnels no veierem els mítics paratges citats). Entre la població anterior i Baro vam creuar el Barranc d'Ancs i de Milleres. Tot seguit, a Montardit de Baix, vam travessar el Barranc de Montardit. A continuació vam arribar a Sort per continuar cap a Rialp i després Llavorsí.

Ja estàvem endinsats als Pirineus Catalans, als anomenats, geològicament, Pirienus axials..

Seguint el curs de la Noguera Pallaresa la carretera ens porta fins l'embassament de la Torrassa, on hi ha un desviament cap a l'esquerra que ens dirigeix cap a Espot i, també, cap a una de les dues entrades del Parc Nacional d'Aigüestortes i estany de Sant Maurici. En el trajecte anàvem seguint el riu Escrita.

Un cop passat el poble d'Espot deixàrem el desviament que portava al Parc Nacional a la dreta i continuàrem per la carretera que va portar-nos a l'estació d'Espot Esquí, que era el punt final del trajecte del dia.