Visita a l'observatori meteorol˛gic de Sort

Diumenge, 20 d'octubre del 2002


El diumenge dia 20 al matí iniciàrem el camí de retorn cap a Pallejà, però en arribar a Sort paràrem per fer l'última activitat programada en la sortida: la visita a l'observatori o estació meteorològica de Sort.

Aquesta instal·lació està a la sortida de Sort direcció a La Pobla de Segur, al costat de l'edifici de la Creu Roja. A la parcela on està situada l'estació hi trobem també l'Escola de Piragüisme. El responsable d'aquest complexe és en Ramón Baylina, una persona enamorada de la meteorologia que en pocs anys ha estat capaç de aconseguir disposar d'una estació emblemàtica partint del no res. Avui dia l'estació de Sort és tot un símbol i en ella es realitzen anualment un mínim de dos cursets de meteorologia.

QuŔ Ús un observatori meteorol˛gic?

Un observatori meteorol˛gic Ús un lloc que permet l'obtenció de dades de les variables atmosfèriques, gràcies a un seguit d'aparells o instruments, i l'observaciˇ dels fen˛mens atmosfŔrics. Molts d'aquests aparells o instruments han d'estar a l'aire lliure, encara que alguns hagin de ser protegits de determinats agents perquŔ aquests no malmetin d'alguna forma els instruments i alterin les dades o dificultin la lectura. Aquesta protecciˇ l'aconseguim mitjanšant gÓbies meteorol˛giques o per la orientació i/o situació de l'instrument si aquest no pot estar a l'interior de la gàbia

Les gÓbies meteorològiques sˇn una mena de casetes elevades com a mÝnim 120 centÝmetres del terra i amb parets en forma de persiana. Han d'estar colĚlocades de manera que no permetin l'entrada dels raigs solars a l'interior, per tal de no alterar les dades.

A mÚs, la porta de la gÓbia ha d'estar orientada al nord, i la teulada lleugerament inclinada. ╔s molt important que estigui ben airejada i pintada de color blanc perquŔ no s'escalfi amb el sol i s'alteri la temperatura.

Al s˛l, si es pot, ha de ser de gespa, ja que aquesta aguanta la humitat, no s'escalfa i aixÝ no afecta les dades de l'interior de la gÓbia. En definitiva, la funciˇ principal de la gÓbia meteorol˛gica Ús permetre que els instruments registrin la temperatura real de l'aire a l'interior.

Situaciˇ de l'observatori meteorol˛gic de Sort

latitud: 42║ 24' 31" N
longitud: 01║ 07' 45" E
altura sobre el nivell del mar: 680 metres

Aquest observatori es troba a la comarca del Pallars SobirÓ, concretament a la poblaciˇ de Sort. L'encarregat del seu manteniment, de la recollida de les dades i de les visites guiades al p˙blic Ús en Ramon Baylina, una persona que viu la meteorologia i disfruta explicant l'estació.

Aparells meteorol˛gics que es troben a l'observatori

- Term˛metres de mÝnima i de mÓxima, d'alcohol i de mercuri respectivament.
- Psicròmetre
- Termohigr˛graf
- Sensors de radiaciˇ solar
- Heli˛graf
- Term˛metres de subs˛l, situats a diferents mesures de profunditats
- Pluvi˛metre i pluvi˛metre de balancÝ
- Pluvi˛graf
- Torre dels vents, mÓniga de paravent, anem˛metre i penell

- Anemocinem˛graf i anem˛graf

- Estaciˇ de control de pluja Ócida i d'ozˇ troposfŔric 

- Antenes parab˛liques del satŔlĚlit meteosat

- Sism˛graf
- Bar˛metre de mercuri
- Microbar˛graf

Estació meteorològica de Sort

A part de la informació que hem donat fins aquí de les tasques que es desenvolupen normalment en una estació meteorològica, cal indicar que en la de Sort l'activitat és més completa, doncs disposa d'aparells per rebre i decodificar mapes de temps, imatges de satèl·lits com el Meteosat7 i permís per realitzar llançaments de radiosondes.

Si esteu interessats en saber quelcom més sobre aquesta estació podeu accedir a la seva pàgina web, la de Meteosort.

 Ah! també hi fan visites guiades, cursets, ...