Els Pirineus

 

Els Pirineus catalans és l'alineació més important de Catalunya amb uns 220 km de longitud (dels 450 km. totals) i és on es presenten les màximes altituds superant els 3000 m. S'estenen d'est a oest, des del Cap de Creus fins al Massís de Maladeta, a Catalunya, o al Golf de Biscaia, en el context espanyol.

La formació dels Pirineus va ser resultat de l'orogènia alpina, és a dir, a causa del desplaçament i rotació de la placa tectònica Ibèrica contra la placa Euroasiàtica, de nord-oest a sud-oest, quedant compresa entre la placa anterior i l'Africana. Aquest moviments tectònics van alçar els anteriors relleus hercinians i també els sediments que havien anat dipositant-se i recobrint-los total o parcialment fins aleshores. Després el seu relleu va anar modificant-se com a resultat de l'acció de l'erosió i de les glaciacions posteriors.

Els Pirineus es divideixen en dues sub-unitats: el Pirineu Occidental i el Pirineu Oriental; a causa de la hidrografia que presenta. En l'occidental les aigües van a parar a la conca de l'Ebre a través del Segre i dels seus afluents, o a l'oceà Atlàntic pel Garona; en canvi, en l'Oriental aquestes desemboquen directament a la Mediterrània pel Ter i el Llobregat, els seus afluents i altres rius menors. Pel que fa la xarxa fluvial, tots els rius estan orientats de nord a sud comportant la formació de congostos en terrenys de roques dures, com calcàries i conglomerats.

Els Pirineus occidental presenta uns relleus més abruptes que l'oriental, més suaus. A més, aquest té una major amplada i altura que no pas l'oriental.

Pel que fa a la litologia (tipus de material geològic) podem dividir els Pirineus en el Pirineu axial i els Pre-pirineus. El primer bàsicament està format per materials granítics i roques metamòrfiques. Els segons estan compostos per materials sedimentaris com roques calcàries, conglomerats, margues o gresos. Per exemple, els conglomerats, que tenen origen en l'erosió dels Pirineus (tipus Montserrat), cobreixen els plegaments dels Pre-pirineus, i és un exemple la serra de Lleràs o l'estret de Collegats, al Pallars Sobirà.

La unitat pre-pirinenca també la podem dividir en 3 parts: les serres exteriors com les de Mont-roig, Sant Mamet o el Montsec; les serres interiors com les de Sant Gervàs, del Boumort, de Cadí, de Port del Comte, el Pedraforca, etc.; i la Depressió interna situada entre les dues sub-unitats anteriors presenta un relleu força pla i d'ella podem destacar la conca de Tremp, la vall alta del Llobregat amb la depressió de Bagà i la Pobla de Lillet, per exemple.

En quant a la Depressió Central aquesta ocupa tot l'interior de Catalunya estenent-se des de la plana de Vic fins a les extenses planes de Lleida i des de les primeres serres pre-pirinenques fins a la Serralada Pre-litoral.

Pel que fa al Sistema Mediterrani Català, aquest s'estén des del cap de Begur fins al Montsià.

A més d'aquestes unitats de relleu principal també trobem a Catalunya altres de caràcter secundari com la Serralada Transversal, la plana de l'Empordà i els deltes, entre altres.


congost de Terradets Vall de Ruda Serra de Saboredo Serra de Sendrosa