Ses parets seques de Cadaqués

 Es rastells 

Dona amb doll, as carrer de s'Embut. Actualment aquest rastell ja no existeix.

Antic rastell des carrer de s'Embut

 

CLIC per ampliar

Rastell en mig d'olivassos as Rubest

 

CLIC per ampliar

Carrer de ses Voltes

 

Carrer de Santa Maria

 

Carrer de s'Embut

Carrer de s'Embut: rastell tapat per ciment

Tot i que es rastell no és una construcció amb finalitats agrícoles, els incloem en aquesta pàgina perquè, a part d'estar fets amb pedra seca, constitueixen un signe d'identitat en el paisatge urbà de Cadaqués.

Es rastell és un tipus de pavimentació  feta amb lloses clavades de manera vertical, i es troba en es carrers que fan pendent, com ara es Call o es carrer de ses Voltes.

Aquestes pedres solen estar disposades de manera transversal as carrer, però en alguns casos adopten forma d'espiga.

 

Feu clic per ampliar ses imatges

CLIC per ampliar    CLIC per ampliar

Es Call

Carrer del Dr. Callís

 

En tot cas tenen la finalitat d'absorbir l'aiga de pluja, i faciliten el caminar pes carrers costeruts, facilitant que es peu s'arrapi bé al sòl i evitant patinades.

Tot que hem de considerar que es rastells, a l'igual que totes ses atres construccions lítiques, se varen fer amb una finalitat més pràctica que no pas estètica, en alguns casos són d'una bellesa excepcional, i una mostra de la tenacitat d'aquells cadaquesencs d'abantes; però aquests rastells, que haurien de ser un motiu d'orgull per as cadaquesencs i un atractiu més per as visitants, es troben pràcticament en vies d'extinció. Es successius ajuntaments que varen governar el poble se'n varen preocupar ben poc, i durant molts anys hi ha hagut un interès nul en la conservació des rastells. De vegades han desaparegut substituïts per paviments de llosa horitzontal -cosa que podem considerar un "mal menor"- però la major part de vegades es desperfectes que s'hi han produït s'han "solucionat" amb pegats de ciment, de tal manera que en molt de carrers s'hi veu més ciment que pedra.

En alguns carrers emblemàtics del poble, com ara es carrer de Santa Maria, es rastells es troben en un estat lamentable; a d'atres, com ara es carrer de la Unió, a tocar es pont de la Font Vella, es rastell ja va ser cobert totalment, fa temps, per una gruixuda capa de ciment abocada de qualsevol manera. En aquest cas una encertada actuació de l'Ajuntament actual ha permès recuperar-lo en part.

.

CLIC per ampliar  

    

CLIC per ampliar

Es Portal

Es Podritxó

Feu clic per ampliar ses imatges