Fryderyk CHOPIN

(Polònia, 1810- França1849)

Neix a Zelazowa Wola, Polònia, el 22 de febrer de 1810, però a l’any següent la família es trasllada a Varsòvia, on el pare hi troba feina de professor de francès a l’acadèmia militar.

Als 4 anys comença a estudiar piano, als 7 ja compon la seva primera peça i als 8 fa el seu primer concert.

Amb 19 anys Chopin comença una gira que el permetrà estar en contacte amb els moviments artístics de l’època. Degut a la conquesta de Polònia per part de Rússia marxa a viure a França on farà amistat amb Liszt i Berlioz.

Enamorat primer d’una companya del conservatori de Varsòvia a qui mai declararà el seu amor i després decaigut per la impossibilitat de casar-se amb una deixeble seva davant la negativa del seu pare, finalment mantindrà un idil·li que durarà 10 anys amb l’escriptora Aurora Dupin (la qual utilitzava el pseudònim de George Sand).

Chopin és un gran virtuós al piano, alhora que un gran mestre de la improvisació. La seva obra està dedicada gairebé exclusivament a aquest instrument.

Amb 28 anys pateix una tuberculosi per la qual farà una estada a Mallorca (Valldemosa) buscant un clima més saludable. Però la seva salut empitjora i torna a França, on morirà anys després, el 17 d’octubre de 1849. Respectant-se els seus desitjos sonarà el Rèquiem de Mozart en el seu funeral.


ESTIL

L'obra de Chopin va destinada a l'instrument rei del segle XIX, el piano. Chopin revoluciona la interpretació d'aquest instrument, el seu estil innovador és suau, clar, flexible i alhora virtuós.

El seu estil és intimista, recollit, romàntic. Se'n desprèn un sentiment contingut, una elegància clàssica. Diuen que la seva sonoritat no sobrepassa mai el forte.

Era un gran expert en composar tot tipus de peces curtes; de gran dificultat, bromes musicals, balls...


SELECCIÓ D'OBRES

  • Balades
  • Estudis
  • Masurques
  • Nocturns
  • Poloneses
  • Scherzo
  • Valsos