EMULSIÓ

Dispersió estable d'un líquid (fase dispersa) en un altre de no missible (fase dispersant). La fase dispersa es presenta en forma de petites gotes esfèriques d'un diàmetre que varia entre les dècimes i les desenes de micró. Si el diàmetre de les partícules és inferior a 0,1 micró, hom classifica el sistema en la categoria de les dispersions col.loïdals.

Sovint una de les fases és aquosa, i l'altre un oli. Hom classifica les emulsions d'oli en aigua (O/A) i emulsions d'aigua en oli (A/O). Hom prepara les emulsions addicionant gota a gota una fase sobre l'altra, amb agitació o per l'acció d'ultrasons. Hom pot trencar les emulsions per addicció de ions polivalents, de carrega oposada a la de les gotetes de l'emulsió, per acció química afegint un àcid a una emulsó estabilitzada per un sabó, per congelació, per envelliment, per centrifugació i per aplicació de camps elèctrics alterns de potencial elevat. Hom empra les emulsions aquoses d'olis animals, vegetals o minerals en l'ensimat de fibres tèxtils, cremes, locions,etc.