EMULSIÓ
Dispersió estable d'un líquid (fase dispersa) en un altre de no
missible (fase dispersant). La fase dispersa es presenta en forma de petites gotes
esfèriques d'un diàmetre que varia entre les dècimes i les
desenes de micró. Si el diàmetre de les partícules és
inferior a 0,1 micró, hom classifica el sistema en la categoria de les dispersions
col.loïdals.
Sovint una de les fases és aquosa, i l'altre un oli. Hom
classifica les emulsions d'oli en aigua (O/A) i emulsions d'aigua en oli (A/O).
Hom prepara les emulsions addicionant gota a gota una fase sobre l'altra, amb agitació
o per l'acció d'ultrasons. Hom pot trencar les emulsions per addicció
de ions polivalents, de carrega oposada a la de les gotetes de l'emulsió,
per acció química afegint un àcid a una emulsó estabilitzada
per un sabó, per congelació, per envelliment, per centrifugació
i per aplicació de camps elèctrics alterns de potencial elevat. Hom
empra les emulsions aquoses d'olis animals, vegetals o minerals en l'ensimat de
fibres tèxtils, cremes, locions,etc.