GLICERINA

Alcohol saturat trivalent de la sèrie grassa, propanotriol, la fórmula del qual és C3H5(OH)3; líquid incolor, de consistència de xarop i densitat 1,269 gr/cm3, de sabor dolç, d'on li ve el nom. En l'atmosfera bull a 290o C amb una lleugera descomposició. És missible en aigua i alcohol. Se solidifica molt difícilment, i només en estat anhídrid, a una temperatura de -40oC i en cristalls ortoròmbics que es formen a -22oC. Es troba formant èsters amb àcids grassos en les grasses i olis naturals. S'obté com a subproducte del sabó. La glicerina pura comercial és el component bàsic en les pastes dentifrícies. A més a més té nombrosos usos; en medicina s'utilitza pura, com a liniment o com a excipient, en preparació dels glicerofosfats, en les arts s'utilitza per a extraure en calent els alcaloides naturals (morfina, quinina, etc.) o diverses essències. S'empra com a suavitzant en aprests; entra com a ingredient en la tinta de copiar i fabriquen amb ella explosius (nitroglicerina), anticongelants per motors,...