La pàgina dels cercadors

>
 
Ja fa uns anys que es va crear aquesta pàgina com una eina interna adreçada al professorat de l'Escolania de Montserrat. A algunes persones els ha estat molt útil. Però tenia un problema, era una eina "interna" i com a tal estava en el nostre servidor, sense accés des de l'interior. Amb el temps ho han conegut altres docents, que han manifestat el seu desitg de poder utilitzar una eina que si no fos aquesta mateixa, pogués ser semblant. Per això m'he decidit a publicar-la en un servidor extern, i que pugui ser una eina més oberta.
Això ha comportat alguns canvis. Per un costat els comentaris de cada cercador són molt personals i subjectius. Ara convindria que fossin més objectius. Per això s'hi inclou una fitxa d'anàlisi, que permet comparar els mateixos paràmetres entre cercadors. Clicant el portafolis de cada cercador accedireu a aquesta fitxa. Ara bé, aquesta és una feina gran i entretinguda. De manera que ara per ara no hi són totes, les fitxes. Ni de bon tros. Així que qui vulgui col·laborar... clicant el portafolis d'aquí al costat obtindrà la fitxa, en word. I si m'ho remet la seva fitxa serà penjada. Ja sigui una de nova, o bé una proposta d'esmena d'una ja feta.
Així mateix si detectiu algun enllaç que no funciona, o bé voleu proposar algun nou cercador, sempre ho podeu fer adrçant-vos a l'adreça següent:
 

Els cercadors imprescindibles

És un excel·lent cercador, que a més a més guia en les cerques quan es cometen errors de sintaxi. Aquí s'enllaça en la seva versió catalana, però la recerca la fa en la base de dades internacional. Es pot configurar en presentacions de 10, 30 i 100 resultats.
En la seva versió castellana ofereix alguns serveis més que en la versió en llengua catalana.
Finalment la versió anglesa és la més complerta. És interessant de tenir-la en compte.
Un dels cercadors/portals més clàssics.La gran versatilitatde les seves cerques avançades és el seu principal valor. Permet buscar per llengües i incorpora un traductor automàtic. Però cal tenir present que han elliminat la versió catalana que havien tingut. És aconsellable utilitzar l'opció de cerca avançada.
yahoo_es És tot un clàssic i dels més utilitzats. Té versions en diverses llengües arreu del món. I ara també hi és en català. Amb tot cal tenir en compte que la versió catalana no té algunes de les prestacions de la castellana o bé l'anglesa, com són les edicions locals o bé els directoris, molt interessants de treballar. Val la pena la versió de cerca avançada i si el fem servir sovint configurar les nostres preferències
És el cercador força "precís" que ha tingut força alts i baixos. En aquests moments usa la tecnologia del cercador d'Ask Jeeves. S'obtenen resultats no massa amplis però sí molt matisats. Però en la mateixa interfície ofereix la possibilitat d'aconseguir més resultats complementant la recerca amb Google.
ask És un potent cercador. Permet algunes opcions personals molt interessants. I algunes pàgines es poden veure en miniatura només passant per sobre de l'enllaç.
A més a més del cercador també ofereix un important directori temàtic. De fet és el cercador associat al portal del mateix nom, Lycos, i que és l'hereu d'un de tant important i històric com va ser Tripod.  

És un veterà cercador que permet personalitzar alguns dels serveis complementaris que ofereix  Havia disposat d'una versió en castellà, que es va suprimir. En canvi s'ha convertit en un portal molt dinàmic i complert.

 
És un potent buscador en llengua anglesa. Mostra una puntuació segons la rellevància de l'adreça localitzada. És l'antiga Infoseek. Amb el temps es converteix en un portal, i a més a més adapta la tecnologia de cerques de Yahoo.  
És l'hereu de l'antic Fast. Es caracterítza per ser ràpid i molt potent. També permet fer cerques personalitzades i disposa de cerques espercífiques de notícies, imatges, audio, ...  

És un motor de recerca en anglès. Segons diuen les seves cerques es basen en els millors i més ràpids enginys de recerca.

 
La particularitat d'aquest interessant cercador, només en anglès, és la seva presentació. Ho fa en forma de portal. I l'autèntica perla són les seves categories, les cerques per directoris.  
És considerat un dels deu millors cercadors, especialment per la seva eina de recerca d'articles. També té una eina semblant a una carpeta de "favoritos" virtual.  
El cercador d'American On Line es basa amb el Google. Ara bé, pels suscriptors d'aquests portal els ofereix serveis complementaris, cosa que fa que als Estats Units, principalment, sigui molt popular. Com a qüestió interessant també té la classificació de les TOP cerques.  
La part forta d'aquest cercador són els directoris. I la seva classificació i indexació ha estat un procés llarg i laboriós, atès que no ho fa una màquina sinó els recursos humans de la pàgina  
Aquest és el cercador de Microsoft. I amb això està tot dit. En pertànyer a aquest imperi es promociona sol. I no està malament, però tampoc és dels millors. Cal conèixer-lo i usar-lo quan ens sigui útil.  
Cercador que destaca per la possibilitat de fer cerques específiques de llibres, pel·lícules o bé directament a wikipèdia.  
És un cercador molt original. Per un costat presenta uns molt bons resultats. Però allò que és realment sorprenent és la forma de presentar els resultats, en forma gràfica d'àrees d'interès i de proximitat dels resultats.
  PanImatges és un cercador especialitzat en imatges. I té dues característiques a destacar. Per un costat que busca en tota la base de dades del Google, però també del Flickr. I la segona que utilitzant una única llengua ens utilitza un traaductor intern tot retornant-nos els resultats amb les imatges del tema que hem escollit amb la nostra llengua i moltes d'altres.
cuil Aquest és un recent cercador (estiu 2008) creat per extreballadors de la factoria Google. Juga amb el nombre de pàgines indexades i per la protecció de dades de l'usuari entre els valors positius. En canvi la interfície i possibilitats de cerca són limitats. La forma de presentació dels resultats és innovadora.


Els multicercadors
És un cercador de cercadors. És molt útil, però té l'incovenient que sovint el sistema de seguretat d'Educàlia el bloqueja.  
Molt bon multicercador, que elimina els duplicats i presenta els resultats per ordre de rellevància. Fàcil d'utilitzar i amb possibilitats de personalitzar.  
Multicercador que proposa l'opció d'interrogar més de 500 cercadors repartits per tot el món.  
A més a més de buscar, i trobar, es pot opinar sobre les pàgines.  
Els catalans
El cercador català per excel·lència. Té una opció interessant que és fer cerques per comarques.
Cercador del diari electrònic Vilaweb. Té canals temàtics i edicions locals de notícies.  
Directori i motor de cerca de les comarques tarragonines.  
Índex de recursos temàtics de Catalunya, organitzat amb la participació activa dels internautes.  
     
     
Els castellans
Cercador per paraules, i tambéinformació general, econòmica i esportiva.  
Motor de recerca que ofereix una base de dades per accedir a totes les pàgines personals que s'ostatgen en aquest servidor i qualsevol enllaç a pàgines considerades d'interès.  
Disposa d'un índex que separa les coses que considera essencials de les altres.  
Els tècnics el defineixen com un cercador elegant i amb qualitat.  
La companyia Jazztel ha elaborat aquest portal d'accés a la xarxa amb notícies, serveis de personalització, grups de notícies, i un molt interessant motor de recerca. Va molt bé.  
Inclou més de 25.000 empreses i institucions de l'Estat Espanyol que tenen pàgina web.Ofereix serveis curiosos.  
Altres llengües
Interessanti potent. En llengua anglesa  
Es centra només en pàgines oficials d'empreses, entitats, marquess comercials, ...  
La seva principal característica és que està fet a Europa. Escentra principalment en els estats de la Unió Europea.  
Educatius, infantils, juvenils...
cercaTIC
SweetSearch és un motor de cerca per als alumnes.
Most search engines search billions of Web sites and return tens of millions of results; some are from reliable Web sites, some are not.  SweetSearch searches only 35,000 Web sites that have been evaluated and approved by a staff of Internet research experts at Dulcinea Media, and its librarian and teacher consultants. La majoria dels motors de cerca de milers de milions de cerques de llocs web i tornar a desenes de milions de resultats, alguns són de llocs web fiables, d'altres no. Recerques SweetSearch només 35.000 llocs web que han estat avaluats i aprovats per un equip d'experts en recerca d'Internet a Dulcinea Media, i el seu bibliotecari i consultors del professorat.
SweetSearch excludes results from the unreliable sites that rank high in other search engines, and waste your time.  It lets  students choose the most relevant result from a list of credible results, rather than having them waste time on unreliable sites. SweetSearch exclou els resultats dels llocs poc fiables que un alt rang en altres motors de recerca, i perdre el temps. Permet als estudiants a triar el resultat més rellevant d'una llista de resultats creïbles, en lloc d'haver de perdre el temps en llocs poc fiables.
Específics
Museus  
  Diaris (fer el canvi)  
Educació  
Filosofia  
Literatura  
Art  
Ciència  
Esport  
Geogràfic  
Nens  
Ecologia  
Administracions  
La salvación Cercador específic d'apunts.