ELS DEU MANAMENTS


 
 

FITXA TÈCNICA I ARTÍSTICA

TÍTOL ORIGINAL: THE TEN COMMANDMENTS   USA 1956

DIRECTOR I PRODUCTOR: Cecil B. De Mille
GUIÓ: Aeneas Mackenzie, Jesse L. Lasky Jr, Jack Gariss i Fredric M. Frank basat en els llibres: “PILLAR OF FIRE”, DEL Rev. J.H. Ingraham, “ON EAGLE´S WINGS” del Rev. G.E. Southon i “PRINCE OF EGYPT” DE Dorothy Clarke Wilson. Al mateix temps, el film es basa en els textos antics de: Filò, Josep i Eusebi de Cesarea. Altres textos són: La Bíblia i el Midrash. (Algunes fonts parlen de l´Alcorà, com a font d´inspiració).
ASSESSORAMENT ARTÍSTIC: - Dr. William C. Hayes (Metropolitan Museum of Art, 
New York)
- Dr. Labib Habachi (Departament d´Antigüitats de Luxor, Egipte)
- Rabbi Rudolph Lupo (Comunitat jueva, Los Angeles)

FOTOGRAFIA: Loyal Griggs
EFECTES PRINCIPALS: John P. Fulton                                   
VESTUARI:  Edith Head
MUNTATGE: Anne Bauchens
MÚSICA: Elmer Bernstein

INTÈRPRETS: Charlon Heston (Moisès)
                         Yul Brynner (Ramsès)
                         Anne Baxter (Nefertiri)
                        Sir Cedric Hardwicke (Seti)
                        Nina Foch (Bitia)   
                        John Carradine (Aaron)
                        Edward G. Robinson (Datan)
                       John Derek (Josué)
                       Yvonne De Carlo (Sipora)


OBJECTIUS

1. Conèixer una part de la història sagrada, centrada en els episodis narrats en el llibre de l´Exòde, i quins foren els seus protagonistes, i motivar a la lectura de la Bíblia.
2. Interpretar el significat de la llibertat per al Poble d´Israel.
3. Valorar l´actitud de Moisès com a fidel complidor dels designis de Déu.
4. Conèixer quins elements simbòlics són representatius de la religió jueva i cristiana.
5. Valorar l´actitud de confiança i de fe que hi ha entre el Poble d´Israel i Déu.
6. Interpretar el significat de l´Aliança en el Sinaí, i l´entrega dels Deu Manaments.

                                             
 


INTRODUCCIÓ


A l´inici del film, el propi director – Cecil B. De Mille – diu: “...La història del naixement de la llibertat: La història de Moisès. Com ja sabeu, la Sagrada Bíblia omet 30 anys de la vida de Moisès. Concretament, d´ençà que Bítia, la filla del faraó, el va recollir de les aigües del Nil quan tot just tenia tres mesos i se´l va afillar; fins que el Moisès adult va saber que era hebreu i va eliminar els homes del faraó.
Per omplir el buit d´aquests anys ens hem d´hagut de remetre a historiadors com Filó i Josep. Filó va escriure en temps de Jesús de Natzaret i Josep ho va fer uns cinquanta anys més tard i va ser testimoni de la destrucció del temple de Jerusalem a mans dels soldats romans. Aquests historiadors van tenir accés a documents destruíts fa molts anys o potser perduts, com ara els manuscrits de la Mar Morta. El propòsit d´aquesta pel-lícula es plantejar si els homes han de viure sota la Llei de Déu o sota els capricis d´un dictador com Ramsès. Són propietat de l´Estat els homes? O són sers lliures creats per Déu? Aquest mateix conflicte encara té plena vigència avui. La nostra intenció no ha estat inventar una història: És narrar uns fets inspirats per Déu i ocorreguts fa 3.000 anys: Els cinc llibres de Moisès. Gràcies per la vostra atenció.”
Aquestes paraules ens indiquen que la primera part (1 hora i 38 minuts), llevat del moment en que Moisès és lliurat a les aigües del Nil, és una recreació dels primers 30 o 40 anys de la vida del profeta i cabdill dels hebreus i, per tant sense valor històric. Caldria, doncs, analitzar la segona part (1 hora i 51 minuts) on s´expliquen els esdeveniments que cita la Bíblia: el desert, el primer contacte amb Déu en la muntanya del Sinaí, les plagues, el pas del Mar Roig, l´adoració del vedell d´or, les Taules de la Llei i l´acomiadament de Moisès una vegada lliurat els seus cinc llibres i els manaments.
 


AVALUACIÓ INICIAL


1. Qui és Moisès i què representa dintre de l´Antic Testament?
2. Qui va ser Ramsés II?
3. Què saps sobre les terribles plagues que Déu envià Déu als egipcis i quina va ser la raó?
4. Què són els deu manaments? Es compleixen avui en dia?

PAUTES DE REFLEXIÓ PRÈVIES

1.Pren nota de la situació que viuen els hebreus, i el motiu de per què és deixat Moisès al riu Nil, per la seva mare.
2. Atenció als diferents treballs que realitzen els esclaus hebreus pel faraó. I observa la descripció dels monuments i construccions egípcies.
3. Atent a la rivalitat que hi ha entre Moisès i Ramsès, des de joves.
4. Observa l´estada de Moisès al desert i pensa en el seu significat.
5. reflexiona sobre les paraules que Moisès sent, quan es troba davant de la bardissa ardent, en la muntanya del Sinaí.
6. Pren nota de les deu plagues d´Egipte.
7. Fixa´t en el pas del hebreus pel Mar Roig i la mort dels exèrcits egipcis.
8. Reflexiona sobre l´adoració del vedell d´or en absència de Moisès.
9. Fixa´t en el que suposa pels israelites els Deu Manaments.
 


SINOPSI ARGUMENTAL


La vida de Moisès des del salvament de les aigües del Nil per Bitia, filla del faraó Seti I (1318-1314 aC), fins a la revelació de les Taules de la Llei. Per part de Déu. En un altre ordre  de coses veiem també: la passió de Nefertari per Moisès, i l´odi de Ramsés II (1304-1237 aC), envers el profeta -aquests dos esdeveniments no són demostrables històricament-, el reconeixement com a salvador del poble jueu, l´estada al desert, el primer contacte amb Déu en el Sinaí, les deu plagues, l´èxode i el pas del mar Roig, l´adoració del vedell d´or, ..., en definitiva, la vida de Moisès que no trepitjarà mai la terra promesa a la vora del riu Jordà (on aquí no s´explica la causa d´aquest càstig per part de Déu, que sí apareix en el relat de la Bíblia).
 

                                                  


SITUACIÓ DEL FILM DINS EL CONTEXT HISTÒRIC


Aquesta pel-lícula és de difícil situació i anàlisi històrica. El primer problema que sorgeix del principal protagonista: Moisès. Hi ha dubtes, encara avui, de quin faraó el va recullir en el seu si: Fou Horenheb?(1320 aC) – la data fa referència al primer any de regnat-; seti I? (1318 aC) que utilitzava mà d´obra estrangera del delta de Nil per fortificar la regió i així evitar les invasions. 
Va ser Ramsés II? -(1298 aC) podria tractar-se també del faraó Merneptah (fill de Ramsés II), que succeí al seu pare Ramsés l´any 1236 a l´edat de 60 anys-. Tal com diu l´Èxode? Sembla ser que Ramsés va negar la lliberació del hebreus com a conseqüència de les revoltes que es van produïr a Canaan el 1219 aC. 
Ramsés II que va pujar al tro als 20 anys i va regnar entre el 1298 (altres fonts diuen 1304) i el 1237 aC. a la mort del seu pare Seti I. Ramsés heretà l´harem del seu pare, allí va trobar, a part de les germanes amb les que va tenir fills, Nefertari una de les seves 12 esposes a la que va estimar amb bogeria tal i com diuen els textos egipcis, L´amor va fer que Ramsés li edifiquès una magnífica tomba a Tebes i li dediquès un temple a Abbu Simbel. En el film, aquest aspecte queda desvirtuat ja que Nefertari sent una passió infinita per Moisès i un fàstic visceral per Ramsès.
Cal recordar també, que en l´època que situa De Mille el film, l´esclavatge pràcticament no existia. Ramsès va millorar la vida dels seus treballadors especialitzats. Pintors, escribes, escultors, pedrers, vigilants, capataços, etc. Tenien una petita casa, un modest salari, i el subministrament de pa, carn de vedella, de gasela, d´aus, verdures, llet, cervesa, i vi. Els drets dels treballadors eren semblants als qui tenien ara: treballaven 8 dies i descansaven un. L´absència laboral era justificada per diversos motius (malaltia, problemes familiars, etc,). Cada colla d´obrers tenia un metge que vigilava la salut dels treballadors i les condicions de treball, i un  altra cosa més: si es produïen abusos es declaraven en vaga. L´únic aspecte que no controlà Ramsès va ser el poder enorme dels sacerdots.
Aquestes millores no es venen enlloc en la pel-lícula i sens mostra a amsès com un autèntic tirà. Per tant l´únic que sabem de Moisès ens ho diu la Bíblia. El profeta, segons les fonts va escriure el Pentateuc, el llibre de Job i algun salm.
 
 

ALTRES VERSIONS CINEMATOGRÀFIQUES

- ELS DEU MANAMENTS (The ten commandaments). USA 1923. 1hora i 35 minuts. Director: Cecil B. De Mille. Intèrprets: Theodore Roberts, Charles de Roche, Estelle Taylor, Julia Faye.
Dividit en dues històries: La fugida d´Egipte, i una història que es desenvolupa a l´Amèrica dels anys vint; aquesta pel-lícula marcarà les constants èpiques del cinema de De Mille. Se´l va acusar d´imitar Grifftih, en els aspectes que fan referència a la grandiositat dels decorats i als milers d´extres.

- MOISÈS (Moses the Lawgiver) Coproducció. 1975. Director: Granfranco De Bosio. Intèrprets: Burt Lancaster.
Reducció cinematogràfica d´u a sèrie  per a TV d´una durada de 6 hores. Aquest film de clara reconstrucció arqueològica no va tenir cap èxit.

- MOISÈS (Moses). Coproducció Raiuno, France 2, Antena 3, ARD, MTM, CZECH TV, NCRV i BSKYB. 1996. 3 hores. 
Director: Robert Young. Intèrprets: Ben Kinsley, Frank Langella, Sonia Braga i Christopher Lee. (projecte europeu de 33 hores per filmar l´Antic Testament).
Visió actual sobre la figura de Moisès, que apareix com un ésser senzill i humà.

VOCABULARI

ESCLAU: persona sotmesa a un podder tiràni, per si i pels seus descendents, i que podria ser comprada i venuda, cedida o arrendad.

FARAÓ: Nom que rebien els sobirans (reis) de l´antic Egipte.

SINAÍ: Muntanya sagrada dels jueus o es creia que vivia déu.

TAULES DE LA LLEI: codi moral inspirat per Déu a Moisès.

MESSIES: ésser enviat per alliberar els homes.

YAHVÉ: Nom de Déu, que els jueus donen a l´Antic Testament.Aquest no pot ser pronunciat mai, ja que constitueix una blasfèmia el fer-ho, pels jueus. En el seu lloc, es pronuncien altres noms com: Adonai, El Nom.

NIL: Riu sagrat dels antics egipcis.

MAR ROIG: Mar situat a l´est d´Egipte (avui s´anomena Golf de Suez, que separa Egipte del desert del Sinaí). Déu separà les aigües perquè els jueus el creuessin per evitar la persecució dels egipcis.

REVELACIÓ: Missatge de Déu alsd homes escollits. En aquest cas Déu revela a Moisès els Deu Manaments.

TEOFANIA: Aparició o manifestació sensible de la divinitat.



ACTIVITATS


1. Fes un petit resum (15-30 línies) sobre la vida i l´obra de Moisès.

2. Per quina raó Misès és abandonat per la seva mare al Nil?

3. Què troba Moisès al mont Horeb (Sinaí)? Quina missió li confia Déu?

4. Cita i explica les 10 plagues, que Déu envià  a Egipte. (Cita les que apareixen en el film i quines no).

5. Analitza les causes de la seva sortida d´Egipte i el pas del Mar Roig.

6. Descriu aquelles escenes que més tan agradat.

7. Per què adoren els israelites al vedell d´or? Quin càstig els imposa Déu?

8. Què representen els Deu Manaments?

9. A qui encarrega Moisès el govern del poble d´Israel?

10. Opinió personal. (30 línies)
 

INICI