LA BENDICION

FITXA TÈCNICA I ARTÍSTICA

BLESS THE CHILD                                USA 2000

DIRECTOR: Chuck Russell
PRODUCTOR: Mace Neufeld
GUIÓ: Tom Rickman, Clifford green, Ellen Green, segons la novel.la de Cathy Cash          Spellman 
FOTOGRAFIA: Peter Menzies
DISSENY DE PRODUCCIÓ:Carol Spier
MÚSICA:Christopher Young
MONTATGE: Alan Heim

INTÈRPRETS:  Kim Basinger (Maggie O´Connor) 
                            Jimmy Smiths (John Travis)
                            Holliston Coleman (Cody)
                            Rufus Sewell (Eric Stark)
                            Angela Bettis (Jenna)
                            Christina Ricci (Cheri)
 
 


OBJECTIUS


1. Comprendre i llegir alguns passatges de la Bíblia, relacionats amb les cites que surten    al llarg del film.

2. Atendre què representa la figura de l´Anticrist.

3. Analitzar els canvis personals, davant la realitat de Déu i del dimoni.

4. Veure com es reflexa la lluita entre el Bé i el Mal.

5. Conèixer la simbologia relacionada amb el dimoni.

6. Comprendre que la fe en Jesús, pot véncer les temptacions del dimoni.
 
 

AVALUCIÓ INICIAL

1. Podries descriure, segons la Bíblia, l´aparició del dimoni?

2. La figura del dimoni, ha estat molt utilitzada en diferents àmbits de la cultura: cinema, art, esultura, literatura...etc. Sabries anomenar alguna obra, on aparegui la figura del dimoni?

3. Quina importància tenen les imatges demoníaques, o la simbologia satànica, dins la nostra societat actual?

4. En els evangelis, hi ha uns passatges on Jesús lluita contra el dimoni. Podries descriure´n un d´ells?
 
 

SINOPSI

Maggie O´Connor és una infermera, que es escéptica sobre tot allò que soni a explicacions paranormals, o creences religioses. Un dia, rep la visita de la seva german, adicta a la droga i que fa poc ha tingut una nena. li deixa la seva filla a maggie, perquè aquesta la cuidi. Sis anys més tard, Jenna torna amb el seu nou marit, i reclama la seva filla Cody.
Maggie es nega, i cody és raptada. Demana ajuda a la policia, i l´agent de l´FBI Smiths, especialitzat en crims rituals, li ofereix la seva col.laboració.
S´inicia una recerca de Cody, on Maggie anirà descobrint els secrets que s´amagen al voltant de la vida de Cody, i d´aquells que la retenen, com l´explicació d´uns fets miraculosos que tenen a cody com a protagonista, i on Maggie no pot explicar-los d´una manera racional.
En el seu camí, es trobarà un seguit de personatges que li anirant desvelant els misteris que es refereixen a Cody, i la seva importància. Una d´aquestes és Cheri, que adverteix a Maggie dels perills que envolten a Cody si cau en mans del temut fundador de la secta Nou Despertar, Erik Stark.
 
 

ASPECTES PREVIS

1. Observa com Cody, té unes capacitats fora de lo normal, quan mou objectes, o retorna la vida a un colom...

2. Atent a les visions que va tenint Maggie, sobre éssers demoniacs.

3. Atenció a Cody quan entra en una església, i a l´adreçar-se a la image de la Verge. s´encenen totes les espelmes d´una manera misteriosa.

4. Atent a les explicacions que dóna l´agent Travis, sobre els motius dels signes satànics, que apareixen en els cossos de les víctimes.

5. Observa com Cody intenta salvar la vida del sense sostre, que és temptat per Eric a suicidar-se.

6. Quan Eric i Cody es troben en el terrat, posa atenció a les paraules que li diu. Estan relacionades amb un passatge dels evangelis, on jesús és temptat pel dimoni.

7. Atent a les explicacions que li fan a Maggie, sobre la importància de la vida de Cody.

8. Observa com, Maggie i Cody són ajudats per unes persones que apareixen i desapareixen misteriosament.

9. Intenta comprendre les imatges finals, quan en l´església s´inicia un ritual, per apoderar-se de Cody, i ser entregada al dimoni.

FILM DINS EL CONTEXT HISTÒRIC

El film es situa dins el context d´un seguit de pel.lícules, que aprofitant la fi del segon mil.leni, reprenen el tema apocalíptic. juntament amb aquest film, està la pel.lícula "El fin de los días", "Poseidos", "Poseido", que segueixen la mateixa temàtica comuna: La lluita entre el Bé i el Mal, l´aparició de l´anticrist i la destrucció del món.

La realització segueix els esquemes, que anteriorment havien marcat altres films, dins el mateix tipus de gènere, i temàtica: "El exorista", "La Profecia", "La semilla del diablo",són alguns d´aquests exemples.

La temàtica té sempre com a referent, alguns passatges de llibre de l´Apocalipsi, on surt el nom de la bèstia, com els fins que persegueix envers la humanitat. ot seguint aquesta línia, la trama es centra en trobar la noia que serà l´escollida per engendrar l´Anticrist; imitant el naixement de Jesús, i tots els fenòmens que es donaren en aquell moment, seguint fil per randa els Evangelis. però aquest que naixerà, en comptes de portar la salvació i redmpció de la humanitat, cerca només la destrucció d´aquesta.

La presència de la figura del dimoni, dins el context cristià, la trobem ja dscrita en alguns passatges de la Bíblia i dins també de la tradició jueva.
A l´Antic Testament, la figura de Satan, és un ser angèlic, que té com a missió la finalitat d´acusar als servents de Déu (Job 1,6; Zac 3,1), temptar-los amb intenció de fer-los algun mal (1Cr 21,1), sotmetre´ls a proves (Job 2,3-5) que portin a separar-se de Déu. Satan pt causar danys físics a les persones, però sols fins allà on Déu li permeti (Job 1,12; 2,5-6). Donat que Déu dóna permís a Satan, ho fa amb la intenció de posar a prova la fe dels seus servents.

Dins la tradició rabínica, el llibre d´Enoc, assenyala quines foren les causes de la caiguda d´alguns àngels; i en el llibre segon d´enoc s´enumeren quins són els àngels caiguts que hi ha sota terra, i que estan comandats per Sataniel, i dividits en quatre grups. En d´altres escrits del segle I dC, de tradició rabínica, com "La vida d´Adam i Eva", es descriu la presència de Satanàs, com un àngel disfressat de llum, causant de la dstrucció dels homes i de conduir-los a no acomplir la llei divina; atribuint-li la responsabilitat de les malalties i de la mort. També en alguns textos de Qumran, s´han trobat referències a la figura de Satanàs, que és el temptador que evita que l´home s´encamini cal a l´obediència de la Llei divina, i que s´aparti del camí recte.

Ja en els escrits del Nou Testament, la presència de Satanàs, representat amb la figura del Drac (Apoc 12) o la serp, és descrit en l´Apocalipsi, com ser derrotat per la vistòria de Jesús en la creu (Apoc 12,10ss). Però l´acció del seu podEr, ve descrita per un temps determinat, representat simbòlicament amb el nombre mil, i que durant aquest període  la Bèstia  gaudirà del seu poder. Però aquest està limitat a un temps concret, a la fi del qual quedarà sotmés a la victòria de Jesús.

És per aquest motiu, que en el període en que reganarà la Béstia, que es produirà una gran lluita anamoenada l´Argamedó (Apoc. 19), que portarà la desesperació i destrucció a tots els servents de déu, però al final s´alçarà una victòria de jesús sobre les tenebres.

Aquesta lectura de la figura de Satan, apareix en l´evangeli de Joan, on els opositors de Jesús tenen com a pare al dimoni (Joan 8,44) i és Satanàs qui impuksa a Judes a trair jesús (Joan 13,27), essent la crucifixió de jesús una victòria temporal del dimoni. però aquesta es veu truncada, per la seva resurrecció, eix principal de la fe cristiana.Que per mitjà de la seva mort en la creu, ens allibera del pecat i venç a la mort, destruint així el poder del dimoni.

En d´altres escrits neotestamentaris, hi ha referències al dimoni; on aquest actua sobretot en aquells que són desobeidients i no segueixen els preceptes de Déu. 

La doctrina que es pot concloure dels textos bíblics estan marcats er dues idees:

   a) satanàs és l´enemic de Déu i del poble servent de Déu, i el seu poder només actua quan els homes són temptats per ell, i defugen de les ensenyances divines.

    b) El seu regnat de tenebres té un final ja marcat, per l´acció salvífica de Jesús, al no poder destruir-lo i sotmetre´l.

És per aquest motiu, que en molts films que trobem la figura de Satan, es representa la lluita entre el Béi el Mal. Aquest últim, sempre és derrotat, i expulsat  al món oscur, per les forces del bé, representades alguns cops per figures angèliques o per humans, que mantenint la fe en Déu i en l´acció redemptora i salvífica de Jesús, lluiten i guanyen a les temptacions del dimoni.
 
 

FILMS RELACIONATS

LA SEMILLA DEL DIABLO (1968): Dirigida per Roman Polanski, tenia com actriu principal a Mia Farrow, que pateix les intriges d´uns veins adoradors del dimoni, que l´escolleixen com a portadora de l´Anticrist. Un dels millors films d´aquest gènere.

L´EXORCISTA (1973): Dirigida per William Friedink, té com actors principals a Linda Blair, Jason Miller i max Von Sydow. Una nena pateix una possessió demoníaca, i dos capellans intentaran posar fi al poder del dimoni sobre la vida d´aquesta noia. Un dels films de culte dins del gènere de terror. Actualment es pot trobar una remasterització que inclou noves escenes, que en la primera versió no es varen introduir.

LA PROFECIA (1976): Dirigida per Richard Donner, té com actors principals a Gregory Peck, Harvey Stephens. Els pares de Damien, comencen a sospitar que el seu fill té alguna cosa especial que el fa diferent a la resta de nens. I on les investigacions els portaran a confirmar, que el seu fill és el propi Anticrist.
Una de les pel.lícules que ha tingut diverses seqüeles, i que amb el temps és un altre dels films de culte sobre el tema del dimoni en el cinema.

PACTAR CON EL DIABLO (1997): Dirigida per Taylor Hackford i protagonitzada per Al Pacino, Keanu Reeves, Chalize Teron. Un jové advocat és temptat a convertir-se en un dels millors advocats de Nova York, guiat pel seu cap, que no és ni menys ni menys que el propi Satan.

EL FINAL DE LOS DIAS (1999): Dirigida per Peter Hyams, i protagonitzada per Arnold Schwarzenegger, Gabriel Byrne. Una noia és escollida per ser la mare de l´Anticrist, però un agent intentarà posar-li les coses difícils al dimoni.

POSEIDOS (2000): Dirigida per Janusz Kaminski, i interpretada per Ben Chaplin i Winona Ryder. Una dona que de petita va ser exorcitada, ara treballa per l´església, ajudant a possibles persones que són posseides pel dimoni. Descobreixen que un periodista pot ser l´escollit del dimoni, per ser l´anticrist.

POSEIDO (2000): Pel.lícula protagonitzada per Timothy Dalton, en el paper d´un sacerdot, que per primer cop realitza un exorcisme confirmat per l´església als Estats Units. Aquest film es basa en els fets reals que varen succeir a mitjans dels anys 60, i és considerat com el primer exorcisme del que hi ha  documentació verídica.
 
 

VOCABULARI
 APOCALIPSI: Últim llibre del Nou Testament, atribuit a Sant Joan autor del quart evangeli. Intenta ser una revelació, que per mitjàd´un conjunt de símbols, donar esperança a les comunitats cristianesque patien les persecucions dels emperadors romans, principalment de Dominicià, on es manifesta la presència al final de tot de la victòria de Jesucrist.

 ANTICRIST: Personatge o sistema misteriòs que s´oposa a Crist en la història. Aquest es revelarà a la fi dels temps, tal com es descriu en el llibre de l´Apocalipsi (Ap 13) i serà vençut per Jesucrist (Ap. 19,11-20)

VERGE:Persona que no ha mantingut ni manté relacions sexuals. Els Evangelis afirmen que maria era verge quan va concebir a Jesús per l´acció de l´Esperit Sant. I aquest dogma de fe, el segueix mantenint l´església, afirmant que maria fou verge abans del part, en el part i després del part.Donant-se en ella la profecia del profeta Isaies, en que l´Enmanuel havia de nèixer d´una dona verge (Is. 7,14)

SECTA SATÀNICA:Conjunt de persones que tenen com a doctrina, l´adoració i invocació del dimoni.

TEMPTACIÓ:Per a la Bíblia té dos sentits: a) Una prova per verificar la fidelitat de l´home, que pot provindre de Déu (Job 1,6-12); b) Unnimpuls que condueix a fer una cosa perjudicial,i que no prové de Déu, sinó que és una seducció del mal (Gen. 3,1-6).

RITUAL:Conjunt d´accions, paraules sacres, que pertanyen a una cerimònia religiosa.

ÀNGEL:Paraula grega que significa missatger, enviat. En la Bíblia s´hi anomenen alguns àngels: Miquel, Rafael, Gabriel. Són els servidors de Déu, que obeeixen les seves ordres, i manifesten el seu missatge.
 
 


ACTIVITATS

1. La secta Nuevo Amanecer, té com eslogan Tu ets l´únic Déu. Què volen pretendre amb aquesta frase?

2. Eric Stark amaga un secret. Sabries dir quin?

3. Per quin motiu, Eric s´interessa tant per Cody?

4. Maggie és bastant distant en tot allò que fa referència a la religió. Però uns fets la faran canviar d´opinió. Podries descriure un d´aquests moments?

5. En l´hospital maggie es tronba a Cheri. Aquesta li conta un secret referen a la secta Nuevo Amanecer, i sobre Cody. Podries explicar què li diu Cheri a Maggie?

6. Qui són les persones que de tant en tant ajuden a Magiie i Cody a salvar-se dels seus perseguidors?

7. Eric intenta temptar a Cody, perquè s´uneixi a ell. Sabries dir quèli proposa?

8. Descriu què succeix dins l´església, al final del film, quan es realitza el ritual  d´invocació del dimoni.

9. Sabries dir la teva sobre per què la gent creu més en el Mal, que en Déu?
 
 
 
 
 

 

INICI