FITXA TÈCNICA I ARTÍSTICA

USA, 1994

DIRECTOR: Alex Proyas
PRODUCTOR: Sherman L. Baldwin, Caldecot Chubb, E. Pressman, Jeff Most
GUIÓ: David Schow i John Shirley, segons el còmic de James O´Barr
FOTOGRAFIA: Dariuzs Wolski
MÚSICA: Graeme Revell
EFECTES ESPECIALS: Shawn Broes, Bill Cochran
DURACIÓ: 1 hora i 40 minuts 

INTÈRPRETS: Brandon Lee (Eric Draven)
                        Ernie Hudson (Albrecht) 
                        Michael Wincott (Top Dollar)
                        David Patrick Kelly (T-Bird)
                       Angel David (Skank) 
                       Rochelle Davis (Sarah)
                       Ling Bai (Myca)
                       Laurence Manson (Tin Tin)
 
 

OBJECTIUS
1. Reflexionar sobre el sentit del Bé i del Mal.

2. Aprendre a interpretar el sentit simbòlic dels elements del film.

3. Valorar l´amistat i l´amor com dues forces per lluitar contra la desesperació.

4. Reflexionar sobre les idees d´una existència del més enllà, i sobre la relació entre vida-mort.

5. Saber interpretar el sentit de la justícia.
 
 

AVALUACIÓ INICIAL
1. Consideres que són encertades les idees que parlen d´una vida després de la mort? Posa algun exemple.

2. Quins elements simbòlics-religiosos trobem en la nostra societat?

3. Fes un llistat dels valors que més aprecies d´un amic. 

4. Cerca el títol d´algun còmic, on els seus personatges defensin la justícia i lluitin contra el Mal.

5. Cerca en un enciclopèdia alguns animals que tinguin una significació mitològica o religiosa en alguna cultura.
 
 

SINOPSI ARGUMENTAL
Eric Draven un guitarrista d´un grup musical de rock, retorna dels món dels morts el dia, un any després,  en què va ser assassinat juntament amb la seva núvia: la NIT DEL DIABLE. Els autors del crim no varen ser trobats, i aquesta pena és la que fa que el turment que patia Eric en converteixi en la seva força per fer justícia contra aquells que van marcir la vida de dos joves que s´anaven a casar. 
Eric serà guiat per tota la ciutat per un corb, aquell que li dóna la força i il-lumina la foscor en què s´ha convetit la seva existència. Iniciarà una recerca dels records feliços amb la seva núvia Shelly, però a la vegada se li mostrarà la cruesa del turment que varen patir. 
En el seu deambular per la ciutat, sumergida en una fosca nit, trobarà uns companys amb els qui compartir els seus sofriments: Sarah, que viu en el carrer perquè la seva mare està denominada per la beguda i la droga, i el policia Albrecht, que sempre va intentar descobrir quins foren els autors d´aquell crim però no ho aconseguí, i viu obsessionat per aquell fet.

Tota l´acció transcorre en una nit, on es recrea un ambient gòtic i fosc; donant una atmòfera adient a una trama que relata la vinguda d´un del més enllà, per fer complir una justícia que els homes vius no han sabut imposar.
 
 


PAUTES DE REFLEXIÓ PRÈVIES

1. Observa l´ús que es fa de l´efecte flash back, com a mitjà per saber els motius del dolor i la venjança d´Eric.

2. Atenció a la veu en off del principi del film, on s´explica el simbolisne del Corb.

3. Atent a la relació d´ Eric amb  Sarah i amb el policia Albrecht.

4. Valorar l´ambientació de la pel-lícula, i com el colors predominants són el negre i el gris. Veient que això té un sentit específic.

5. Escolta i observa l´ús de la música que es fa al llarg de tota la pel-lícula.

6. Atent a quan Eric parla de la seva existència.


 
 

CONTEXT HISTÒRIC DEL FILM

El film es basa en el còmic que pota el mateix nom THE CROW, creat per James O´Barr. Representa una fantasia gòtica urbana que es desenvolupa en l´actualitat. El film des dels mateixos inicis de la producció va patir moltes dificultats, entre la més destacad i impactant –que va posar tot el projecte en la corda fluixa- va ser la mort per accident del seu protagonista mentre rodava una escena: Brandon Lee. Així acabava la carrera cinematogràfica d´un actor que començava a destacar en el món del cinema, i que en aquest film representava el seu millor paper.
James O´Barr quan va començar a crear el seu personatge, es trobava immers en una forta depressió causada per la mort de la seva núvia, en un accident de tràfic causat per un conductor ebri, l´any 1978. Per aquell fet es va allistar a l´exèrcit de la marina, i comença a escriure els primers borradors de la seva novel-la en Alemanya, on el clima i l´arquitectura del país influenciarà la seva obra.
Quan torna al seu país, es troba amb moltes dificultats per poder publicar el seu escrit, fins que l´editorial Gerry Read´s Caliber decideix fer-ho en tres volums, convertint-se en un  gran èxit, i arribant a ser considerada com un llibre sorprenent i mític.
El propi autor relatava l´origen de l´obra: “... vaig començar a escriure THE CROW com un exorcisme, però a mesura que avançava, cada dia era com un suïcidi”. O´Barr admet la influència de determinats poetes obscurs, com Rimbaud, Vilon, Artaud o Bataille,; així com alguns dels clàssics de l´animació japonesa com Miyazaki (PORCO ROSSO),però sense oblidar els grans clàssics de la literatura de misteri i de terror com E. Alan Poe, Chandler, o autors de novel-la metafísica com Lewis Carroll.

Aquest mateix comicbook d´O ´Barr, ple d´imagineria gòtica i elements de heavy metal, introdueix la fifura d´un misteriós corb, que es converteix en l´enllaç entre el món dels esperits i el món dels vius. Un joc mitològic que pren de la cultura egípcia; i quasi elogiant l´obra de Carroll Alícia en la terra de les meravelles, on pensa el seu heroi acompanyat per un conill blanc.

En un primer moment O´Barr no estava gens d´acord en portar la seva obra a la pantalla. Però la intervenció de John Shirley, va fer canviar de parer a O´Barr. El guió fou acabat per David Schow, pare de la literatura spalntterpunk, que va fer alguns canvis en el guió original de Shirley. Entre les coses que es van modificar està l´aparició de la figura de Skull Cowboy que interpretava una mena de missatger de la mort, que explicava l´orígen dels poders del personatge. Aquest fet se supleix en el film amb la veu en off de Sarah a l´inici de la pel-lícula on explica  la missió del personatge que prové del més enllà i la relació  del corb amb el món dels esperits. Aquest fet serà també un element essencial en la segona part del Corb.
 


 
 
 

ALTRES FILMS RELACIONATSTHE CROW:CITY OF ANGELS. USA,1996 Durada 1 hora i 30 minuts. Director: Tim Hope. Intèrprets: Vincent Perez, Mia Kirschner, Richard Brooks, Iggy Pop

Pel-lícula que continua amb les aventures del Corb, on ara l´esperit que torna del món dels vius és un pare que vol venjar la mort del seu fill. Segueix les mateixes passes que la seva antecesora, però sense el seu èxit, ni tampoc recreant aquella estela mítica i màgica que va imposar Brandon Lee en el seu personatge. Se centra molt en explicar les simbologies i els aspectes mítics-poètics que passen en la pel-lícula. Destacar la interpretació del cantant Iggy Pop, com una de les millors del film.
 
 

VOCABULARI


 


CORB: Per algunes cultures el Corb, amb el seu plomatge negre, significa mala sort, mentre que en d´altres era un símbol de poder. Una de les seves accepcions és aquella en què porta les ànimes a la terra des morts i sols ell la pot tornar a portar.
L´ànima de cadascú de nosaltres, està marcada pels nostres actes, pensaments; són vistos per éssers que estan més enllà de la comprensió humana; entre ells està el Corb, el qual no és una persona o un Déu, sinó una actitud de justícia engendrada del dolor, d´aquí el seu descomunal poder, del dolor...
Pel seu color negre, el Corb és relacionat amb les idees de principi, d´origen (nit materna, tenebres primigènies, terra fecunda). Pel seu caràcter aeri, és associat al cel, al poder creador i demiúrgic, a les forces espirituals. Pel seu vol, és un missatger. Per tot això, en molts pobles primitius, el Corb apareix investit d´una significació còsmica.
Entre els celtes i els germànics, sorgeix un sentit de valoració del corb com el gran civilitzador i creador del món visible. En les cultures clàssiques, perd valoració, però manté uns certs poders místics, atribuint-li un instint especial per predir el futur, on el seu so serà utilitzat en els rituals d´adivinació. En el simbolisme cristià, és alegoria de la soletat. En l´alquímia, recupera algunes significacions primitives, simbolitzant l´estat inicial, com qualitat ingerent a la primera matèria o provocador de la divisió dels elements (la putrefacció).
Un simbolisme interessant del Corb, és aquella on apareix dotat de tres potes, dins un disc solar. D´aquesta manera constitueix el primer dels emblemes imperialistes xinesos i significa el Yango o activitat de la vida de l´emperador. Les tres potes corresponen al trípode (símbol solar: aurora i sol naixent, zènit o sol del migdia, i l´ocàs o sol ponent).
El Corb en si mateix ha de significar l´aïllament del que viu en un pla superior al dels altres,com totes les aus solitàries.
  

ACTIVITATS
1. Fes una breu explicació sobre la següent frase:

“La gent abans es creia que quan una persona es moria, un Corb s´emportava la seva ànima a la terra dels morts. Però algunes vegades, alguna cosa molt dolenta passava, que una terrible tristor era portada amb ella, i l´ànima no podia descansar. Llavors, només algunes vegades, sols algunes vegades, el Corb podia tornar a portar aquella ànima de retorn per poder posar les coses que estaven malament en ordre...”

2. Quins motius mouen a Èric a venjar-se?

3. Què representa la relació entre el Corb i Èric?

4. Per quins motius Èric ajuda Sarah?

5. Descriu la relació entre Sarah i la seva mare.

6. Explica les raons que li dóna Èric a Albrecht sobre el seu retorn al món dels vius.

7. Creus que el film mostra un sentit de la justícia? Raona la resposta.

8. Quan es torna vulnerable Èric?

9. Descriu la imatge final de la pel-lícula, quan Èric i la seva núvia Shelly es retroben al cemintiri. Quin significat creus que té?

10. Opinió personal. (30 línies)
 

 

INICI