Pintura gòtica

Ll. Dalmau: La Marededéu dels Consellers


 

Autor: Dalmau, Lluís (?-1460)

Cronologia: 1443-1445

Estil: gòtic internacional

Tècnica: oli i tremp sobre fusta de 3,11m x 3,11m; 272 x 276 cm (superfície pintada)

El retaule de La Mare de Déu dels Consellers, obra del pintor Lluís Dalmau, és una de les peces més conegudes de la pintura gòtica catalana. Fou encarregat pel Consell de Cent de Barcelona l'any 1443. Representa amb gran naturalisme els cinc consellers agenollats adorant la Verge.

Procedeix de la capella de la Casa de la Ciutat de Barcelona
Dipòsit de l'Ajuntament de Barcelona.

L'escena queda emmarcada en una arquitectura goticista d'evident aire flamenc. La Verge, amb el Nen nu en la seva falda, s'asseu en un tron, sobre quatre lleons i decorat amb figures de profetes. Entre les finestres del fons trobem a dos grups d'àngels cantors mentre que en els laterals se situen els sants que presenten als consellers: en la dreta Sant Andreu i en l'esquerra, santa Eulàlia, ambdós amb les creus que simbolitzen el seu martiri. Agenollats i en actitud d'oració observem als cinc consellers que van encarregar l'obra: Johan Lull, Francesc Llobet, Mosen Johan de Junyent, Ramón Saavall i Antoni de Vilatorta. Cadascun dels consellers dirigeix la seva mirada a la Verge i vesteix la gramalla característica dels seus càrrecs.

Dalmau busca la inspiració en els models de Jan Van Eyck, tant en la iconografia com en la caracterització dels retrats, buscant el màxim realisme tal com se li exigiria en el contracte. Altres aspectes a destacar són la riquesa cromàtica, la importància concedida a l'espai o la minuciosidad i el detallisme amb el qual es treballen les indumentàries. Amb el temps, Dalmau arriba a alliberar-se del mimetisme respecte als seus models.

En aquesta obra s'observa un evident predomini del color sobre el dibuix, com és característic en la pintura del gòtic del segle XV. Es tracta d'una composició simètrica, articulada al voltant de la figura central de la Mare de Déu amb el nen Jesús; els grups de personatges que es representen a cada banda de la Mare de Déu són gairebé idèntics.

L'existència d'aquesta obra és fruit del desig d'immortalització dels membres del Consell Executiu del Consell de Cent. La seva destinació fou decorar alguna de les dependències de la Casa de la Ciutat.

 

Pàgines de batxillerat humanístic i artístic. Javier Arrimada 2010