Apunts de Història de l'Art
L'art romànic
Introducció
Arquitectura
Escultura
Pintura
Índex general d'obres 
Enllaços d'interès  
 
Majestat Batlló
Escultura romànica

 

DOCUMENTACIÓ GENERAL

L'autor és desconegut, atribuïda al taller de Ripoll. Feta en fusta de xiprer i castanyer. Cronología: segle XII. Policromía de colors molt vius. Dimensions: 1,56 x 1,20. Museu Nacional d'Art de Catalunya.

ANÀLISI FORMAL

  • Composició

Obra representativa dels Crist en majestat romànic i de l'escultura romànica catalana. Falten parts de la talla (peus i dits de les mans). Figura desproporcionada. Simetría. Cap sense corona, detallisme al cabell i barba. Túnica llarga de franges parale·les amb cenyidor. Els braços estàn fet a part, mànigues amb plec oblicus.

La túnica es blava amb cercles vermells i figures vegetals verds. Sanefes d'escriptura cúfica amb la inscripció "Ihs nazarenus rex iudeorum".

  • Estil

La tradició dels crucifixos prové d'Orient, igual que les túniques reials, que recorden les sedes de luxe de Bizanci. Rigidesa, frontalitat, desproporció i manca d'interés pel volum del cos. Antinaturalisme i idealització.

 


 

INTERPRETACIÓ

  • Contingut i significació

El Crist és un personatge viu, per demostrar la seva victòria sobre la mort. Deu regna després del seu martiri. Actitud majestàtica, legitimitat del poder diví.

  • Funció

Obra de funció religiosa, destinada al culte, amb una finalitat també didàctica, com és comú en l'art romànic en escultura i pintura.


 

Pàgines de batxillerat humanístic i artístic. Javier Arrimada 2010