Pàgina principal
Apunts de Història de l'Art
L'art romànic
Introducció
Arquitectura
Escultura
Pintura
Índex general d'obres 
Enllaços d'interès  
 
Imatges de la Marededéu
Escultura romànica

Marededéu de Núria

 

DOCUMENTACIÓ GENERAL 

Escultures de la Marededéu
Autor: desconegut. 
Cronologia: segles XII o XIII
Estil: romànic
Tècnica: talla
Material: fusta
Localització actual: Santa Maria de Núria, Queralbs (Ripollès)

Aquesta marededéu hieràtica i amb traços força primitius mostra una certa humanització gràcies a les mans. En destaca també el seu cromatisme, perfectament conservat.

ANÀLISI FORMAL

La marededéu de Núria té l'infant a la falda, que es decanta cap al genoll esquerre. Asseguda damunt d'un tron flanquejat per uns pilars coronats amb un pom de bola, té la funció de servir de suport al nen. 

La frontalitat de totes dues figures és molt acusada i el posat presenta un clar hieratisme. 

Els rostres són esquemàtics i simètrics, però tot i aquest hieratisme primitiu, la marededéu de Núria presenta ja una humanització en el posat pel fet que descansa una mà damunt l'espatlla de l'infant. Aquesta imatge presenta l'atractiu afegit que conserva en perfectes condicions la policromia.

ESTIL

El tema més tractat en la imatgeria romànica és la Mare de Déu com a suport de Jesús infant. Aquest beneeix amb la mà dreta i amb la mà esquerra aguanta el Llibre de la Llei. Aquesta imatge transmet solemnitat i grandesa i deixa de banda qualsevol sentiment humà. L'origen d'aquest tipus d'imatges s'ha de buscar en la Theotokos i en els mosaics bizantins.

INTERPRETACIÓ

  • Contingut i significació
  • El romànic es caracteritza pel rigor dogmàtic i per un hieratisme solemne. L'escultura informava visualment sobre un tema religiós i mirava de provocar el respecte en l'observador i potenciar la devoció i la pregària i defugia qualsevol expressivitat i moviment. 
Les marededéus acostumaven a ser encarregades per l'Església. De vegades però eren donacions de senyors feudals que volien guardar-se el seu raconet a la destra del Senyor. Darrera de cada imatge de la Mare de Déu hi ha una llegenda.
  • Funció
  • L'objectiu d'aquestes obres és clar: havien de servir per recordar al poble els ensenyaments de l' Església.

 

  • Imatge de l'esquerra

Mare de Déu cap a 1200 MNAC

Talla en fusta amb restes de policromia al tremp 
72 x 28 x 22 cm 

La composició d'aquesta talla, de procedència catalana, és l'habitual en aquest tipus de peces.

La Mare de Déu es troba asseguda en un seient en forma de tron; sosté amb la mà dreta un motiu esfèric, possiblement una poma que deu al·ludir Eva, i presenta Maria com a redemptora del pecat original. 

Jesús apareix en la seva actitud més habitual, beneint amb la mà dreta i sostenint el llibre amb l'esquerra. 

Pàgines de batxillerat humanístic i artístic. Javier Arrimada 2010