Apunts de Història de l'Art
L'art romànic
Introducció
Arquitectura
Escultura
Pintura
Índex general d'obres 
Enllaços d'interès  
 
Portalada de Santa Maria de Ripoll
Escultura romànica


DOCUMENTACIÓ GENERAL 

Portalada de Sta. Maria de Ripoll
Autor: Tallers del Roselló
Cronologia: 1032
Estil: romànic català
Tècnica: talla
Material: pedra
Localització actual: 
Monestir de Santa Maria de Ripoll

La portalada de Sta. Maria de Ripoll fou construïda en el moment de màxima esplendor del monestir, i es convertí en un dels conjunts escultòrics més rellevants de l'art romànic català.

ANÀLISI FORMAL

La disposició de la portalada recorda la d'un arc de triomf. Els temes estan distribuïts sobre els diversos registres, el sòcol i les arquivoltes. A la part central del primer registre hi ha el Pantocràtor, envoltat per quatre àngels dues figures del tetramorf i els ancians de l'Apocalipsi. Al registre immediatament inferior es troben l'altre parell d'imatges del tetramorf i els vint-i-dos benaventurats, que lloen a Crist.

A la dreta de l'observador i als registres tercer i quart s'hi poden veure escenes del llibre de l'êxode, mentre que a l'esquerra es veuen escenes del llibre dels Reis. A sota hi ha deu figures, entre les quals destaquen Déu, Moisès, el rei David i l'abat Oliba. Al darrer registre s'hi van esculpir felins i animals fantàstics. Al sòcol esquerre hi ha animals fantàstics mentre que al dret es veuen condemnats per haver comès algun pecat capital. A les arquivoltes de l'entrada s'hi distingeixen diversos motius decoratius.

ESTIL

La iconografia està basada en les il·lustracions de la Bíblia de Ripoll i la seva executació fou obra d'artesans dels tallers del Roselló, probablement influïts per altres tallers d'origen italià.

CONTINGUT I SIGNIFICACIÓ

Hi ha un sentit ascendent de la simbologia en aquesta portalada: al sòcol s'hi representa l'infern; al sisè registre , els éssers vius de la Terra; al cinquè, diverses classes socials de l'època; al quart i al tercer, històries de l'Antic Testament i, a dalt de tot s'hi situa Crist. 

Aquesta portalada fou encarregada pel monestrir al qual pertanyia l'església de Santa Maria de Ripoll. 

FUNCIÓ

Segons Cirici Pellicer aquesta portalada ha de ser considerada com un arc de triomf eregit a la glòria del cristianisme.
 


Més informació

El Monestir de Ripoll
El monestir de Santa María de Ripoll , iconografía de la portada

Pàgines de batxillerat humanístic i artístic. Javier Arrimada 2010