Arte

Art barroc

Caravaggio, La mort de la verge


Caravaggio

Fitxa tècnica

  • Títol: La Mort de la Verge (La Mort de la Mare de Déu)
  • Autor: Michelangelo Merisi da Caravaggio (Milà 1571- Porto Ercole 1610) Cronologia: 1605-1606. Caravaggio és un dels pintors italians més importants del Barroc. Va ser un dels exponents més importants del naturalisme , un corrent que va nèixer en oposició als maniaristes.
  • Estil: Barroc italià
  • Tècnica: oli sobre tela
  • Tema: religiós
  • Localització: Musée du Louvre (París)

Context Històric

Barroc segles XVII-XVIII Període de Contrareforma Espanya entra en decadència política però té l’Edat d’Or pel que fa a la cultura Guerres per causes religioses Itàlia dividida en estats Art limitat pel Concili de Trento , que volia que l’art fos un mitjà de difusió del catolicisme

Tema:

Pintura a l’ oli sobre llenç. Explica la mort de Maria (tema que no tracta la Bíblia i per això hi ha diferents versions). Feta el 1606 l’època de maduresa (just abans de marxar de Roma). Les figures gairebé tenen mida real. El centre d’atenció del quadre és la figura de la Verge.

Estructurada en tres franges horitzontals:

- Superior : cortina vermella que ofereix teatralitat

- Central : els apsòstols i el cos de la verge

- Inferior : Maria Magdalena Utilització de la línia diagonal en el focus de llum i en la disposició del llit (els apòstols també estan disposats en escala).

Caravaggio 3

 

Tècnica:

Realisme - Naturalisme total: presenta els personatges com a gent vulgar, utilitzava com a models persones del carrer (apòstols vells). Utilització del tenebrisme (estil pictòric que es basa en una aplicació radical del clarobscur): focus de llum entrant per l’esquerra que il·lumina el punt d’atenció (la Verge) i deixa el fons totalment negre, aportant volum.

Ambient humil. Colors foscos exeptuant el vermell de la Verge i el teló (motiu usual en els quadres fúnebres).  La mare de Déu és representada com a una dona del poble, l’únic que evidencia la santedat és l’ halo . No es representa una Verge ascendida en cos i ànima al cel, sinó una Verge mortal.

Personatges:

- La Verge Maria; morta al llit.. A la dreta inferior hi ha Maria Magdelena en una cadira plorant. Darrera el cos de la Verge hi ha els onze apòstols descalços, entristits amagant-se les cares i mirant la Verge (uns en primer terme i altres al fons).

- L’home gran de l’esquerra és Sant Pere .

- Al capçal del llit: Joan Evangelista  Dos objectes marquen els límits espacials del quadre: una cassola d’aram (coure batut) per netejar el cos. la cortina (al fons) Contorns delimitats i precisos amb pinzellada ben escampada. No hi ha res que indiqui la naturalesa sagrada de l’escena. Va ser un quadre molt polèmic i fortament rebutjat per l’església.  

Esquema

Significat: - La mort de la Verge Maria tractada de manera realista. - El raig de llum simbolitza la presència del seu fill (llum conceptual). - Va utilitzar com a model de la Verge el cadàver d’una prostituta ofegada al riu Tíber (to blavós, ventre i peus inflats). - El color vermell està assossiat a la humilitat. - El verd de Sant Joan representa la reflexió davant la mort (vermell).  

Funció: - Va ser encarregada per Laerzio Cherubini per decorar la capella de l’església de Santa Maria della Scala de Roma , però un cop acabada no la va acceptar. El Duc de Màntua va comprar l’obra per recomenació de Rubens. Després va passar per varies mans fins arribar al museu del Louvre .

Influències: - Va marcar la pintura d’altres mestres del Barroc com Rembrandt i Velázquez, va restar en l’ oblit durant molt temps després de la seva mort. - pintors posteriors anomenats caravaggistes holandesos. - Josep de Ribera “il hispagnoletto” . - artistes del segle XIX com Géricault.

 
 
   
Pàgines de batxillerat humanístic i artístic. Javier Arrimada 2021