Art romà

Sacrifici d'Ifigènia


Ifigenia

Titol: Sacrifici d'Ifigènia

Autor: ?

Cronologia: segle I

Estil: romà imperial

Tècnica: Mosaic, Suport: 55x60, La peça, de forma gairebé quadrada, mesura 55 cm d'amplada per 60 cm de llarg i està datada del segle I, trobat el 1849 en una casa de la ciutat romana que encara avui no s’ha excavat. Decorava la part central d’una de les sales destinades a banquets (triclinia).

Localitzacio original: Empúries, actualment a Barcelona.

Tema: Agamemnon esta apunt de sacraficar la seva filla Ifigènia ala deesa Artemis. El rei intentava recuperar el favor de la deesa per que els vaixells poguessin partir a Troia.

Elements formals: 

Realitzat amb la tècnica del mosaic de l'època romana però d'influència hel·lenística, va ser  elaborat amb tessel·les molt petites i de color (opus vermiculatum) que permeten obtenir qualitats pictòriques, fou obrat en un taller de la Mediterrània oriental. Aquesta decoració s'emprava en tot el món antic per a la decoració de paviments d'interiors. 

Els experts pensen que copia una pintura hel·lenística, ja que la pintura hel·lenística sentia interès per aquests efectes de llum i d'òptica. Tot i això, la brusquedat amb què els colors es juxtaposen, sense transicions graduals, i la renúncia a efectes de perspectiva aèria, semblen indicar que aquest mosaic va ser executat a l'últim terç del segle I.

Composició: 

En primer pla hi ha un altar, envoltat de branques, en què es recolzen una torxa, un bucrani, i un quadret amb una herma itifàl·lica.

 A l'esquerra de l'altar es troba Agamèmnon; al centre, Ulisses i Ifigènia; més a la dreta Calcant, de blanc; amb una cinta al cap i a la mà destra l'empunyadura del ganivet, i Menelau, duent un ceptre. En un segon terme, quatre joves sense armes, un d'armat, i un cap femení, que es mostra darrere de l'espatlla d'Ulisses. Sobre una columna, hi ha una estàtua d'Apol·lo. Darrere, Diana amb un cérvol i uns xiprers. Al peu de la columna s'hi recolza un escut. 

Ifigenia

Estil:

Els mosaics servien per decorar superfícies arquitectòniques i solien tenir grans dimensions, ocupant generalment el terra de les habitacions, eren mostra de luxe. A la ciutat romana d'Empúries podem veure mosaics a la ubicació originària.

Significació:

El motiu figuratiu representa un episodi de la Ilíada en què Ifigènia, la filla major del rei Agamèmnon, ha de ser sacrificada per son pare, quan de camí a Troia per a participar en la Guerra de Troia, els vaixells d'Agamèmnon (rei de Micenes) van quedar aturats a Aulis a causa del vent. Calcant va revelar un oracle segons el qual l'única manera d'aplacar Àrtemis era sacrificant la seva filla Ifigènia.

Unes fonts afirmen que el rei culminà el sacrifici, però la majoria afirma que va sacrificar un cabró (el déu Pan transformat) en el seu lloc. D'altres fonts afirmen que Agamèmnon estava preparat pel sacrifici de la seva filla, però Àrtemis la substituí per una cérvola i se l'emportà a Tàurida (avui dia a Crimea), on la va fer servir com a sacerdotessa, concedint-li el do de la immortalitat.

Pàgines de batxillerat humanístic i artístic. Javier Arrimada 2021