POTI-POTI DE BLA BLA BLA
 
 Que us ho passeu pipa!!!!!
 
 
haureu llegit tot això.
i consideració. I quan trobeu el quid de la qüestió
un xic de treball d'atenció, una mica de respecte
això pot ser un bon remei. Un garbuix de lletres,
 Espero que us divertiu i si no podeu dormir,
BLA BLA.
i de l'estranger. És a dir un POTI-POTI DE BLA
gràcia que diu la meva mare, de Solsona, comarca
coses que diuen els alumnes, frases que em fan
costums, frases publicitàries que han fet impacte,
         Aquest 97 he fet una barreja de frases fetes,
 
  Benvolgudes víctimes de cada any:
 
 PRÒLEG
 
 
SUMARI

DE SOLSONA I COMARCA
DE CASORIS I FESTEJOS
DE CANALLA I NATALITAT
DE COMPTES I ESTALVIS
DE TAFANERS
DE MONGES I CAPELLANS I COSES CELESTIALS
DE MESTRES I ALUMNES
DE DORMIR
DE BOSC
DE POBLACIONS
DE TREBALL
DE NETEJA
DE LA MORT
D'APROFITATS
DE SALUT
DE FEINA
DE PUBLICITAT
DE PRESUMIR
DE MENJAR
EXPRESSIONS JOVES
DE TEMPS
DE FER LA PUNYETA
 
 
 
 

DE SOLSONA I COMARCA

Matarrucs-A Solsona ens diuen matarrucs, perquè segons s'explica, vam fer pujar un ruc penjat pel coll al campanar perquè es mengés unes herbes que feien lleig. Això va passar quan nosaltres encara no hi érem. Quan ens diuen matarrucs, nosaltres responem: -Vam matar als rucs i vam quedar els savis.

A Solsona van matar el ruc, a Cardona el van salar i a la Coromina se'l van menjar- Són espavilats els de la Coromina!

Guanyar el ral- Es deia quan la gent tot passejant arribava al capdamunt del passeig i baixava amb un peu el graonet i girava. Ara això del ral costa més d'aconseguir, perquè el  passeig l'han allargat i per guanyar el ral has de fer més metres. Tot costa!

Botifarra a la llosa- Es cuina la botifarra coient-la en una llosa (pedra rectangular). Són especialment populars els entrepans de botifarra a la llosa per la fira de St.Isidre.

Bales de trabuc- Especialitat dels pastissers. Són confits torrats al forn.

Galetes dels gegants- Especialitat pastissera nascuda el dia 31 de setembre de 1997 en homenatge al Manel Casserras (Mestre geganter) . Són pastes seques que en un principi havien de tenir la forma del gegant, però els motlles no van funcionar.

Ser amic del Reig- Expressió que s'utilitza quan es vol estalviar llum i algú la deixa oberta. El Sr. Reig és l'amo de la companyia elèctrica de Solsona.

Pregueu per les animetes del Purgatori. Pregueu Déu sia!- Aquesta frase la deia l'antic campaner quan recollia les almoines en una safata daurada amb escultura central a la catedral. Quan algú  tirava diners a la plateta deia: Pregueu Déu sia! i sonava Benedeusii.

Sants del carrer- Festes que cada carrer celebra a l'estiu. Molts carrers solen tenir el nom d'un sant.  Els macips s'encarreguen de recollir diners passant casa per casa. El dia abans de la festa es pengen banderetes i s'arregla un espai del carrer pel sant. L'endemà es fa missa i  escampada de barballó per carrer, a l'entrada del Palau del Bisbe i a l'entrada de casa de l'alcalde. A la tarda es fa una xocolatada i es menja xocolata desfeta, coca i per remullar-ho es beu barreja i a la nit si s'ha recollit prous diners, ball. El ball el sol fer un acordionista i si el barri és gran i ha recollit prous diners, un conjunt.

Pels sants dels carrers, dones, prepareu els llumeners- No es sap el significat, però podrien ser:
a) Quan els macips del sant del carrer van a triar els macips de l'any següent porten unes espelmes enceses.
b) Quan s'acosta el sant del carrer, s'han de preparar les espelmes i els canelobres per il·luminar el sant.

Anar a buscar el pa-  En les festes d'algunes contrades del Solsonès hi ha la costum d'anar a buscar el pa a la sortida de missa. Els priors l'encarreguen  a les pastisseries i després el donen. Els que van a buscar-lo donen la voluntat.

Que vens de Busa?- Busa és un paratge bonic i amb accesos difícils del Solsonès.Quan parlant es fa aquesta pregunta, vol dir que no estàs assabentat d'algun afer i que segurament estaves lluny.
 Els francesos que estaven tancats a la presó natural de Busa i passaven gana i fred, es suicidaven i deien: Mourir a Busa et resurgir à Paris.

No et donis per espavilat que per Sant Climenç no hagis passat- Si no vas a Sant Climenç, no saps res de res. Ha de ser Sant Climenç de Pinell, eh?

El pa sucat de Brics i el carnús de la Llena-Per  la festa major a Brichs donaven pa amb vi i feien el ball de Cascavells. A la Llena es veu que una vegada es va morir un animal i van  menjar-se'l per la festa major. Hi ha gent que tot ho aprofita!
Carnús- Carn morta.

Sembla l'obra del Miracle- Quan unes obres no s'acaben o s'allarguen molt. Així passa amb l'obra del Miracle, o amb la Sagrada Família.

La berguedana - Núvol blanc, gros i que sembla de cotó que apareix per damunt de les muntanyes de Berga i quan surt, abans de tres dies plou.

No volia la Suma, volia la somera! - Frase dita per un capellà conegut de Solsona que es va enfadar molt quan un altre capellà li va prendre la seva majordoma. Un dia un capellà va anar a demanar a un altre capellà el llibre  Suma teològica” de St. Tomàs. Diuen que mentre un cercava el llibre, l’altre parlava amb la majordoma i al cap d’un mes ella marxava.

No sabia llegir ni escriure, però sabia fer palaus - Es deia de Francesc Pons, mestre d’obres que es va encarregar de la construcció del Palau, el Pont i el Portal del Pont.

Pixar colònia- Algú del Club de Jubilats  L’Estel” ho va dir dels que van desertar i van anar al Club St. Jordi que es va fer més tard. Vol dir que eren diferents de l’altra gent, que eren millors perquè pixaven colònia.

Arca de Noè- Casa que hi ha al carrer St. Agustí 23. Els llogaters fent broma deien que allò era l’arca de Noè, perquè hi vivien uns que es deien Caball, d’altres que es deien Cabra…
 

DE CASORIS I FESTEJOS

*Tot peu descalç, té un recalç- Quan es comenta que algú no té parella, s'usa aquesta frase per dir que tothom té la seva mitja taronja.

Casar-se per capítols o Fer capítols- Casaments que es feien i potser es fan encara a Solsona i comarca. Un casament per capítols és un acord econòmic que signen les dues famílies dels que es casen davant del senyor notari. Pot ser que en els acords hi entrin altres aspectes.

Meló i casament, cosa d'encertament- En resum que  costa molt de trobar la parella ideal.

Fer vistetes- Veure a la persona que t'agrada pel carrer o en un lloc i mirar-la de reüll.

Hi ha ulls que s'enamoren de lleganyes- Quan es comenten les qualitats físiques o psíquiques d'una persona i no s'enten com han pogut trobar una parella molt equilibrada aparentment.

El dot de Ribelles- Abans les dones quan es casaven rebien de casa seva la dot en diners, propietats, roba. Les que no eren gaire afavorides economicament, tenien el dot de Ribelles. I el dot de Ribelles és cul i mamelles.

DE CANALLA I  NATALITAT

Hi ha roba estesa- Quan hi ha canalla (criatures) per la vora i no poden sentir el que es parla, es diu per alertar als altres que canviïn de tema.

La canalla no poden parlar fins que vegin una gallina pixar- Quan els més petits es posen en una conversa de grans es diu perquè callin. Les gallines no tenen aparell urinari.

*El casar no fóra res si al cap de l'any no fossin tres- Generalment ara al cap de l'any no són tres. Amb una mica de sort al cap de deu anys són quatre.

Feu catalanets- Frase atribuïda a l'honorable Jordi Pujol, animant a la gent a tenir més fills.

Tenir la parelleta- L'ideal familiar d'avui en dia  és tenir nen i nena i para de comptar.

Els nens porten nenes o Les nenes porten nens- Quan algú no té la parelleta mixta se li diu això per consolar-lo.

DE COMPTES

*Qui paga descansa i qui cobra més- Poder arribar a cobrar, provoca un estat de tranquilitat  i calma.

Carrers molls, calaixos eixuts- Els botiguers quan veien ploure, s'exclamaven així. En dies de pluja, poc moviment de calaix, però en una botiga de paraigües, ja canvia la cosa.

Fer córrer la bruixa- En els temps en que la dona depenia economicament de l'home, i aquest era una mica reticent a desprendre's dels guanys del seu treball, la dona ideava unes despeses que no existien, per poder disposar de peles. Ara també hi ha homes que fan córrer la bruixa, i abans ... (Si un es casava amb una pubilla rica...)

Qui oli remena els dits se n'unta- Si algú remena moltes pessetes (aviat haurem de dir euros), potser n´hi queda alguna per ell.

Que en plouen de duros- Si fa temps que no ha plogut, es valora molt el que ho faci en aquell moment.

Fer el compte de la vella- Fer operacions matemàtiques o de pagaments pas per pas, per evitar equivocar-se.

Estar podrit de duros- Es diu d'aquell que té diners a cabassos.

*Guardar-se una pometa per la set- Tenir alguns  centimets estalviats per si algun dia hi ha una necessitat.
Que en paguem poca de contribució- Quan algú fa ruqueries pel carrer i per les ruqueries que fa es pensa que té poca pela.

DE TAFANERS

Fer bugada- Parlar de tothom i explicar-ne la vida, obra i miracles. Això deu venir de quan hi havia el safareig públic i les dones anaven a rentar, es trobaven i feien petar la xerrada. Devia ser una cosa com ara la barberia d'ara.

Fer petar la xerrada- Les paraules a vegades són explosives. Les parets hi senten.

*Què vols saber d'Adam i Eva, de la poma i de la serp?-Si algú pregunta molt sobre un fet, se li dona aquesta resposta.

Saber la Bíblia en vers- Saber molt de tot i de tothom.

DE MONGES I CAPELLANS I COSES CELESTIALS

Pet de monja- Panet petit d'un cm. de radi que té gust de galeta.

Mamella de monja- Quan una cosa és bona de gust.

Bocato di cardinale- Si un menjar és molt bo,vol dir que els cardenals en mengen.

A xai per barba i peti qui peti- Diuen que els frares de Poblet es van plantejar no menjar tanta carn, perquè es ferien, però com que necessitaven el pergamí per escriure, van dir aquesta frase.

*Que en durà pocs de capellans a l'enterro (enterrament)-Quan algú no treballa prou i es pensa que el que farà en la vida serà poca cosa.

*Tant de lloc tinguessis al cel-Si algú es queixa de que té poc espai, se li dona aquesta resposta. (Sol passar en el sofà de la sala de professors)

*Ni que facis sants, fas dimonis- Les persones que tenen bones qualitats, però que no se'ls hi valoren (Altriestima)

Ser lleig com un pecat- Si s'és lleig, ara hi ha remei, la cirurgia estètica, la liposucció, els règims alimentaris, els maquillatges...

Fer un bisbe- Si dos persones diuen una mateixa paraula al mateix moment. Poden pensar un desig. Un ha de dir trau i l'altre botó sense comentar-ho i encadenar el dit índex. Si es així, diuen que es compleix el desig.

*Déu dona faves, a qui no té queixals- Quan una persona rep el que no necessita.

Qui pa enceta i no hi fa creu, el dimoni se'l fa seu-Avui en dia no es fa gaire, perquè el pa es compra molt tallat. Quina feinada que se li ha girat al forner!!!

Ai Déu meu, baixeu si no teniu feina!- Necessitat de que Déu faci alguna cosa per millorar una situació una mica peluda.

DE MESTRES I ALUMNES

Passar més gana que un mestre d'escola-Frase molt típica per definir una precarietat econòmica.

Estudiar de pe a pa- Saber les coses de memòria.

Al peu de la lletra- De pe a pa

Llest per la vida- Comentari que una mestra va fer d'un alumne, volent dir que a classe no hi havia manera, però que fora de classe savia espavilar-se.

Que t'estimes més la 1/2 del pastís o les 2/4 parts?
Resposta d'un llest per la vida- La 1/2 perquè així no es perden les molles.

Dibuixa una circumferència i tres radis-Una circumferència i tres transistors.

De cara a la paret- Quan algú no es porta bé se li diu això.

Li faré menjar les sopes amb cullera o El faré anar a dormir sense sabates- Frase utilitzada per un mestre per tranquilitzar a un alumne d'aquells que tot el dia porta missatges del que fan els altres nens.

Escalfar la cadira- Quan un alumne està de cos present a classe, però no fa res, es diu que només escalfa la cadira.

*Quan li agradi la novia ja riurà- Als nens que ploren per qualsevol cosa se'ls hi diu això.

Entrar per una orella i sortir per l'altra- Es diu d'aquells que tenen un conducte auditiu intercomunicat entre les dues orelles, que fa que les paraules del mestre se les emporti el vent.

La carn de burro no és transparent- Quan algú tapa la visió del que està escrit a la pissarra, es sol dir això. Les persones aludides saben respondre amb: I els ulls de porc no la traspassen.
 

DE DORMIR

Planxar l'orella - Si algú diu això, és que dorm de costat.

Anar a estendre les carns- En canvi el qui diu això vol dir que dorm panxa enlaire o panxa a terra(Fa panxing o esquening).

Pesar figues- És el que es sol fer quan fan un programa  avorrit a la televisió, o després d'un bon dinar (Us imagineu la quantitat de fruits pesats)

DE BOSC

Cada rovelló té el seu companyó- Aquells que van al bosc i troben un rovelló, que busquin més que a la millor el troben.

A mans almostes- Quan plou i trona, la gent que busca cargols, en troba tants que no els agafa un a un, sinó a mans plenes(Això ho fan els de Lleida).

*Brut com una guilla- És diu d'aquells que d'embrutar-se en fan un art i que porten més medalles que un general (Taques).

No facis el niu prop del riu- L'experiència dels grans ha de servir per alguna cosa. I aquesta experiència està recollida en les dites.

DE POBLACIONS

Besalú -De Besalú? P.... segur
A Besalú no et fiïs de ningú.
Besalú i els seus monuments. Besalú i els seus elements.
Pel que es veu els de Besalú tenen mala fama.

Tossa - Als de Tossa els diuen els salats, perquè parlen una mica com a les illes, amb la partícula sa.

Organyà- Als d'Organyà els diuen els ganxos, perquè St. Ermengol es va ofegar al  riu Segre i  van rescatar el seu cos amb un ganxo a Organyà.

Oliana- Als d'Oliana els hi diuen: Olianesos, mal entesos.
Qui sap a quin municipi pertany el pantà?

DE TREBALL

*Val molta habilitat fer treballar un dropo- Doncs com diu la dita,és tot un mèrit fer treballar a qui mai en té ganes.

*Per un dia que filam, tot el món esvalotam- Un que no fa gaire feina, un dia que en fa, ho ha de fer notar.

DE NETEJA

*Més net que una patena- La patena és daurada o platejada i brillant, doncs el qui neteja amb intensitat, li queda quasibé igual.

*No n'hi ha un pam de net- Quan es diu això, vol dir que hi ha moltes coses mal fetes.

Fer dissabte- Fer neteja intensa.

DE LA MORT

No som res- La mort persegueix a tothom i davant d'això, no som res.

Cendra ets i en cendra et convertiràs- Recordatori de que no som res.

Anar a l'altre barri- Canviar d'aires, morir-se.

Era una gran persona- Quan algú va a l'altre barri, aquest comentari és freqüent.

Estirar la pota- Fer estiraments dràstics.

D'APROFITATS

*No vull donar llagostes a les xibeques -Quan algú  no vol donar a qui té més que ell.

Ser un gorrer- Aprofitar-se de la generositat dels altres.
 
Contra els aprofitats hi ha una associació ADAVES (Associació d'animals vivint en simbiosi)

DE SALUT

Un cop al cap, o mort o curat- Alerta amb el cap!

Fa més qui piula que qui xiula- Quan algú està fort i sa xiula, i aquell que és malaltís, és el que piula. Aquesta dita pot tenir més interpretacions.

*La grip vol suc de llençols-  La grip, s'ha de passar al llit i suant. Aquests antibiòtics!!!

Baf d'eucaliptus- Per estovar la tos, bulliu fulles d'eucaliptus i ensumeu el vapor.

*Les ventoses- És un remei casolà contra la tos agafada al pit. S'embolica una moneda de 100 ptes.amb roba tot fent una monyeca, s'unta d'oli el drap que sobra i  es posa damunt el pit del malalt, s'encen i seguidament es posa un vas a sobre, que ho apaga. Al estirar el vas, fa una aspiració. Es repeteix unes quantes vegades. Hi ha gent que hi té molta fe.

DE FEINA

*Ja hem menjat, ja hem begut, ja hem donat la  palla al ruc- Vol dir que la feina ja està feta.

Feina mal feta no té futur, feina ben feta no té fronteres- Frase publicitària d'aquestes que de tant en tant fa sortir la Genialitat per la TV3.
Genialitat- Generalitat

DE PUBLICITAT

*Cartell publicitari de la guerra- Què penses Anton? -Que si guanyen les esquerres patirem gana. Aquesta expressió es diu quan algú és a la Lluna.

AixequemCatalunya-Frase publicitària de Convergència i Unió en una de les seves campanyes.  Resulta que en aquest temps hi va haver un petit terratrèmol i la gent  supersticiosa el va atribuir a CiU, perquè  aixecaven Catalunya.
 
Case su ropa con Persil- Anunci d'un detergent.

Quina San Clemente da unas ganas de comerrrr- Pels desganats.

Yo soy aquel negrito del Africa tropical...-Canteu-la.

iAnda los donuts, anda la cartera!- Ai la memòria!

Vamos a la cama que hay que descansar para que mañana podamos madrugar- Recordeu la família Telerín? Cleo, Tete, Mari Pili, ..., Colitas i Cuquín.

Està como nunca el coñac que mejor sabe, Fundador. Està como nunca. iFundador!- Que està prohibit anunciar alcohol!

Caballos Terry- Que està prohibit anunciar alcohol!
- Que no és alcohol que són cavalls.
- La Margit Kocsis en un cavall blanc.

Busque, compare y se encuentra algo mejor comprelo- Prometo que ho faré.

Las muñecas de Famosa se dirigen al Portal- Les nines que caminen.

iFilomàtic da un gustirrilín!- Les fulletes d'afaitar del Gila.

TerlenKa- Les camises de Tergal que no s'arruguen. En aquell temps l'arruga no era bella(Anys 60)

Iberia entra y sale cada media hora- L'anunci del pont aeri.

Caramelo sugus, caramelo sugus- El caramel axicletat.

Quiero Danone. Toma Danone. iQue rico que está!- Encara existeix i qui en menja té "un cuerpo lleno de Danone"

Televisores Philips, mejores no hay- Però han arribat els japonesos!

DE PRESUMIR

*Cap i peus fa la persona- Una persona que porta el cap arreglat i va ben calçada, t'he molt de guanyat. És com una campanya de bona imatge.

Per presumir, s'ha de patir- Avui en dia això està ben clar. L'ideal de bellesa no és "Les  tres gràcies de Rubens"

*Una dona sense arracades sembla un ruc sense morralles- Vaja, que les arracades adornen.

DE MENJAR

*Ser del pa i trago- Són aquells que necessiten alguna cosa líquida per acompanyar el menjar.

*Tenir sempre un budell buit- Estar sempre a punt de menjar quelcom.

*Més val fer-li un traje que convidar-lo a dinar- Es diu d'aquells que si van a un bufet lliure, el deixen a la mínima expressió.

Pa amb vi i sucre- Berenar dels feliços 60. Diuen que el vi no deixa créixer. És per això que som de la mata baixa?

Pa amb Cola Cao i oli- La crema, el cacau, les avellanes i el sucre dels dolços 60.

Pollastre xampany i tortell- Menjar de festa dels alegres 60.

EXPRESSIONS JOVES

Fer el pena o Què penós- Qualsevol cosa és considerada com a ridícula.

Anar-se'n de l'olla, Anar-se'n de la pilota o Perdre oli- No tocar-hi gaire.

Ser un carrossa o Ser un fòssil-Ésser un ser més aviat gran i d'idees tancades al tarannà juvenil.

Petar-se el cul- Substitueix a pixar-se de riure.

Escolta tio, Ep tio - Vaja que ara no som tots germans. Ara som tios i ties. Perquè pensa que oncle no flipa.

Al·lucinar mandonguilles- Jo crec que aquestes mandonguilles deuen ser cuinades amb ingredients estranys.

Desconnectar- Quan el cable no té connexió amb l'endoll. A on es connecta el cap?

Passar- La paraula ve del joc del dòmino i quan un no pot tirar diu: passo. En la vida quan un no vol fer una cosa encara que tingui fitxa també diu: passo.

Ser un matat- Quan algú vol menysprear a un altre que treballa molt, diu això.

Quedar-se de pasta de moniato- Sorprendre's d'un fet.

Menjar el coco o Menjar l'orella- Voler convèncer en alguna idea.
 
Si o què?- Per confirmar una casa que et diuen i que vols assegurar.

Que t'hi cagues- Expressió usada per admirar alguna cosa.

DE TEMPS

Sant Marc, Santa Creu, Santa Bàrbara no em deixeu- Quan trona i llampega es sol dir.

Recordar-se de Santa Bàrbara quan plou- Pensar en una cosa quan la necessites a l'instant. Que cal ser previsor!

La berguedana- Núvol blanc, gros i acotonat que apareix per damunt de les muntanyes de Berga i quan surt, abans de tres dies plou.

DE FER LA PUNYETA

*Fes-te retratar, Fes-te repicar o Fes-te fotre- Vol dir que ho passis malament.

I vet aquí un gos, vet aquí un gat i el bla bla bla s'ha acabat.