Hivern
Inici

 

Gatosa

 

Lliri de neu

 

Marieta de 4 punts

 

Pardal de bardissa

 

Mallerenga cuallarga

 

 

A L'HIVERN TAMBÉ HI HA FLORS

L'hivern ha començat amb un esclat blanc de lliris de neu a les ribes de l'Onyar. És un espectacle que val la pena de veure, juntament amb els galzerans pigallats de vermell i els fruits rosats dels evònims. Durant el gener els escassos marfulls floriran, les mimoses dels jardins s'ompliran de groc i olor i el febrer ens assenyalarà amb rosa els ametllers d'avui i els oblidats d'altres temps. Si ha fet una mica de bonança també sortiran els primers buscadors d'espàrrecs que hauran de vigilar per no esgarrapar-se amb la gatosa que s'anuncia amb les flors grogues.

El fred, les glaçades i els dies curts de mica en mica aniran canviant per una major bonança i més hores de clar. Els canvis biològics normalmemnt s'avancen a les estacions astronòmiques i això a l'hivern es nota especialment. Quan encara no ha començat ja tenim gairabé tots els hivernants aquí: els pinsans, els pardals de bardissa, els tords, les titelles, la cotxa fumada, el pit-roig, els lluers, ... Alguns es troben en fer-se fosc per passar la nit junts formant un ajocador en algun punt de la ciutat, com les cueretes blanques a l'Avda. Pericot, els pardals a la Plaça F. Macià o els estornells a la Palmera de l'església de Sant Josep entre altres llocs. Aquest comportament sembla que el tenen per sentir-se més protegits pel grup i per passar menys fred gràcies a la retenció de calor de la ciutat (de 2 a 3 graus més). A l'Onyar hi veurem el majestuós bernat pescaire i l'elegant martinet blanc. Al Pla de la Creueta ens sorprendrà la presència de l'aligot comú que hi passarà els mesos més freds. Les mallerengues cuallargues transiten en família fins a la propera època de cria, per això les veurem en grups de 5 o 6 exemplars. Els fringíl·lits formen grans vols mixtos de pardals comuns i xarrecs, pinsans comuns, verdums i caderneres. També podrem veure passar amb la primera i l'última claror de dia als esplugabous de l'ajocador del Ter (prop del pavelló de Fontajau) en formació de V. Si sortim a observar ocells la manca de fulles ens posarà la feina molt més fàcil i a més les condicions difícils de l'hivern els fan una mica més confiats. És una bona època.

 

A FINALS D'HIVERN JA COMENÇA LA PRIMAVERA

A partir de mitjans de febrer les poblacions de molts dels ocells hivernants comencen a disminuir i el petit cargolet comença a deleitar-nos amb el seu potent, ric i alegre refilet. A primers de març arriben les orenetes més impacients amb un vol esverat, com si fugissin d'alguna cosa, anunciant que la primavera vital ja és aquí. El mateix anunci el fa el xot amb el seu cant nocturn. Aquests senyals desencadenaran cants territorials de mascles de verdum, gafarró, gratapalles, petits ascensos i picats acrobàtics de tòrtores turques i tudons. Els picots verds intensificaran les seves riallades. Els dragons i les sargantanes que han tret el nas els dies més càlids de l'hivern mediterrani, cada vegada surten més sovint i més estona. A les basses s'hi comencen a veure capgrossos, moltes plantes ja estan brotant i es comencen a veure papallones amb facilitat.

Entre finals d'hivern i principis de primavera l'Ajuntament de Girona organitza les Jornades de Medi Natural. Punt de trobada i intercanvi de tota mena de gent amb un denominador comú: la natura. Des de l'investigador universitari al curiós, del fotògraf a l'ecologista, del gestor a l'observador. És del tot recomanable participar-hi.

 

Buixol

 

Mosques grosses

 

Mallerenga blava

 

Cadernera

 

Verdum