GRANOTA PINTADA - Discoglossus pictus


Disseny amb taques. Puig de Montilivi 28-7-06.

 

Forma ratllada. Puig de Montilivi 28-8-7.

 

Coloració gairebé uniforme. Puig de Montilivi 1-9-07.

 

Exemplar sorprès hibernant dins d'un vell niu de picot fet en un tronc de pollancre tombat pel vent. Aiguabarreig de l'Onyar amb el Celrè, 6-2-2009.

 

Quan se sent amenaçada s'infla acumulant aire, com altres granotes i gripaus, per aparentar ser més gran i dificultar ser engolida en el cas que se la vulguin menjar. Puig de Montilivi, 11-5-2010.

 

Els mascles, a l'època nupcial, desenvolupen unes callositats que li serveixen per afermar-se millor sobre la femella a l'hora de l'amplexus (abraçada del mascle sobre la femella que facilita la fecundació dels òvuls expulsats per aquesta). Puig de Montilivi, 24-3-2011.


Aquesta granota és entre nosaltres des de que, procedent d'Algèria, va ser introduïda al sud de França a finals del segle XIX o principis del segle XX. Des d'allà s'ha anat expandint cap el sud. Actualment se la pot trobar fàcilment per exemple, a tot tipus d'ambients del veí massís de les Gavarres i també arreu de la nostra àrea d'observació.

És una espècie d'amfibi molt abundant. Un dels hàbitats on s'ha adaptat a viure són els jardins amb gespa regats freqüentment. A les hores de més sol cerquen ombres on arrecerar-se. Tant la podem trobar activa de dia com de nit. Menja cucs de terra, cargols, llimacs, larves d'insectes i altres invertebrats.

Pot arribar a mesurar uns 8 cm de longitud i pot presentar una coloració molt variable que podríem resumir en tres dissenys bàsics: llisa, ratllada i amb taques (vegeu les fotografies). Es reprodueixen en basses o masses d'aigua amb poc corrent, on la femella pondrà entre 1000 i 1500 ous en paquets d'entre 20 i 50. Els capgrossos mesuren 3 o 4 mm quan neixen fins arribar a multiplicar per deu aquestes dimensions. Llavors fan la metamorfosi.

S'arrecera en racons humits i protegits dels depredadors per hibernar.