SERP VERDA - Malpolon monspessulanus


Té una escata característica que li fa com de visera de l'ull. Puig de Montilivi, 10-6-2008.

 

Pot arribar a fer 2 metres de longitud. Puig de Montilivi, 10-6-2008.


Aquesta és la serp més gran d'Europa, pot arribar a fer 2 metres, tot i que rarament se'n troben d'aquestes dimensions.

Malgrat el nom vulgar, la coloració pot variar en els joves de diferents tonalitats de verd amb bandes laterals fosques, al mateix color però més fosc en els adults, amb algunes taques fosques repartides irregularment pel cos.

La part superior del cap està lleugerament enfonsada fent aparèixer unes celles prominents sobre els ulls.

Viu en zones de vegetació baixa, amb pedres i roques. Per entrar en activitat a la primavera prèviament s'ha d'assolellar per escalfar-se.

A mesura que va creixent s'alimenta de preses més grans que van des de llagostes i sargantanes els exemplars joves, a rates, ratolins, conills joves i ocells, els exemplars més grans.

És activa de dia si ha assolit la temperatura corporal suficient. Quan es veu sense sortida bufa i xiula espectacularment, però és difícil que ens acabi mossegant. Tot i això cal respectar-la, no molestar-la i deixar que fugi així que ens vegi.

Malauradament la majoria d'exemplars es troben morts. O atropellats en cercar l'escalfor de l'asfalt, o morts deliberadament seguint falses creences.

Després de l'aparellament, la femella pont un màxim de 20 ous. Passats uns 50 dies d'incubació en sortiran unes cries que fan poc més d'un pam. Hiverna des de principis de tardor a mitjans de primavera i algunes vegades se l'ha trobat en aquesta situació dins de construccions humanes.

En aquest espai tant se l'ha vist al Puig de Montilivi, com al meandre de la Creueta, com als boscos de Palau. L'altra serp que trobem en aquesta àrea és la serp blanca.