SALAMANDRA - Salamandra salamandra


Les taques grogues estan a per tot excepte la zona ventral. Paratge de la Font de l'Abella, 8-9-2005.

 

La cua és tan llarga com cap i cos junts. Paratge de la Font de l'Abella, 8-9-2005.

 

Les paròtides sobresurten darrere dels ulls. Paratge de la Font de l'Abella, 8-9-2005.

 

Larva amb brànquies i una coloració mimètica amb l'entorn. Boscos de Palau, 27-3-2008.

 

Fixem-nos amb la característica taca groga de la base de les potes que tenen les larves. Mina d'aigua dels boscos de Palau, 27-3-2008

 

Larves acabades de néixer, una encara està dins de l'ou. Paratge de la Font de l'Abella, 8-9-2005.


Amfibi de l'ordre dels urodels. Té un cos allargat que pot arribar als 28 cm de longitud, per bé que normalment és més curt. El reconeixerem de seguida per tenir el cos negre amb taques grogues escampades pel cos.

Les potes són gruixudes, els grans ulls li sobresurten del cap i té el musell arrodonit. Si ens hi fixem darrere dels ulls hi observarem les glàndules paròtides, distingibles a simple vista per uns porus especialment grans.

Prefereix viure en els boscos d'arbres caducifolis, en els llocs més humits. Presenta activitat crepuscular i nocturna, pel que no és freqüent trobar-la de dia, a menys que plogui, circumstància amb la que presenta molta activitat. Durant el dia està amagada sota la fullaraca, entre la molsa o en escletxes.

Entre els mesos de març i maig té lloc la reproducció dins un bassal o rierol d'aigües tranquil·les, poc profundes i netes. Allà la femella allibera uns ous gelatinosos que es desclouen als pocs minuts, o bé dóna a llum larves que han sortit de l'ou quan encara estaven dins el cos de la mare (ovoviviparisme). Tret d'aquest moment no és normal veure els adults a l'aigua.

Les larves, que respiren per brànquies, fan entre 2 i 3 cm i creixeran fins a fer-ne 5 o 6, quan facin la metamorfosi. Aquest procés pot durar entre 2 i 6 mesos. Mentrestant s'alimenten d'invertebrats que troben a l'aigua.

Els adults mengen cucs de terra, llimacs, aranyes i alguns insectes. Entre novembre i febrer hivernen, tot i que en dies especialment suaus i humits també les podrem veure actives. Si se les manipula desprenen per la pell una secreció que ens pot irritar les mucoses si hi entren en contacte.

A l'àrea d'observació se l'ha vist als boscos de Palau, Font de l'Abella i voltants boscosos del Pont del carril bici que travessa l'Onyar.