BORINOT DE LES CORRETJOLES - Agrius convolvuli
Inici



Mascle de 58 mm de longitud sobre les flors de nit (Mirabilis jalapa) que acabava de livar en un jardí del puig de Montilivi, 1-9-2014



Mostrant les dues franges de taques de colors rosat, negre i blanc. Puig de Montilivi, 5-9-2010.

 

El seu vol és potent i sorollós. Puig de Montilivi, 5-9-2010.

 

Amb aquesta coloració es camufla perfectament sobre l'escorça dels arbres. Puig de Montilivi, 5-9-2010.

 

Aquest exemplar feia més de 7 cm de longitud. Puig de Montilivi, 5-9-2010.


Esfíngid (família Sphingidae) que pot assolir els 8 cm de longitud i els 14 d'envergadura. És una de les papallones més grans d'Europa.

La coloració grisenca de les ales el fan passar totalment desapercebut quan està aturat sobre l'escorça dels arbres. Per contra, a la part superior de l'abdomen hi té franges amb bandes de colors rosa, negre i blanc.

Tot i el gruix del seu cos, té un vol potent i sorollós, que li permet fer un vol estacionari davant de les flors en forma de campana, com la corretjola (d'aquí el nom científic convolvuli). Llavors desplega la seva enorme espiritrompa, que pot superar els 10 cm, i succiona el nèctar. Per tant és fàcil trobar-la allà on hi hagi corretjoles.

El capvespre, atret per l'olor de les flors, surt a alimentar-se. Vola de maig a setembre i fa dues generacions l'any.

Les femelles ponen els ous principalment sobre la corretjola (Convolvulus), però també sobre els gèneres Rumex i Ipomoea. Les erugues, que també es fan molt grans, mengen voraçment les fulles de la planta. Les crisàlides de la segona generació hivernen.

Inici