MACROGLOSSUM STELLATARUM - Macroglossum stellatarum
Inici

Aquí s'intueix el color taonja de les ales posteriors. Puig de Montilivi, 10-3-2012.

 


Exemplar observat al Puig de Montilivi el 14-10-2009.

 

Té una espiritrompa molt llarga. Puig de Montilivi, 25-5-2009.

 

L'habilitat d'aturar-se a l'aire mentre vola li facilita arribar al nèctar de les flors de més difícil accés. Puig de Montilivi, 25-5-2009.


Aquest esfíngid (família Sphingidae) és força comú a casa nostra. Es distribueix des del nord d'Àfrica, per tot Europa i fins a l'Àsia central. En castellà se l'anomena Esfinge colibrí per la seva gran habilitat per volar en totes direccions i fins i tot per quedar suspès a l'aire sense desplaçar-se.

Amb aquest vol visita multitud de flors riques en nèctar que li proporcionen l'energia necessària per volar incansablement, com ara les dels gènere Salvia, Saponaria i Echium. També visita moltes flors de jardí.

La seva envergadura (amb les ales esteses) pot arribar als 4,5 cm. Normalment està actiu de dia. Però quan fa molta calor evita volar quan el sol està més alt. Alguna vegada també la podem veure volar de nit.

El disseny de les ales varia poc pel que no costa gaire de reconèixer. El parell d'ales posteriors és de color taronja o groc. L'extrem de l'abdomen és aplanat i està flanquejat per uns manyocs d'escates blanques.

Hiberna en forma adulta i el podem veure volar en dies càlids de l'hivern. Aquí fa 2 generacions l'any.

La larva és de color verd clar amb una línia longitudinal blanca i una altra de groga a cada costat. Per tot el cos també hi té petits puntets blancs.

La femella pot posar fins a 200 ous de color verd clar, gairebé esfèrics, d'1 mm de diàmetre.

Inici