CORC DE LES GLANS - Curculio elephas
Inici

Femella mostrant el seu llarg rostre. Puig de Montilivi, 14-9-2008.

 

Preparant un forat per pondre-hi un ou. Puig de Montilivi, 14-9-2008.


Escarabat (Coleòpter) de la família Curculionidae, tribu Curculionini.

El tret més característic d'aquest corc és la longitud del seu rostre (vulgarment anomenat trompa). De fet és la femella que ostenta aquesta prominència tant o més llarga que el seu cos. En el mascle les dimensions són més modestes i no és tant arquejat. També veurem que en el mascle les antenes s'insereixen en un punt més pròxim a l'extrem del rostre.

El motiu és que la femella l'utilitza a l'hora de fer la posta. Primer, amb l'organ bucal situat a l'extrem del rostre, excava una galeria en una gla fins assolir el punt més nutritiu per a la futura larva. Després es gira i diposita un ou a l'entrada de l'obertura i finalment altre cop amb el rostre l'empeny fins el fons.

Allà naixerà la larva que s'alimentarà durant uns quaranta dies al seu interior. Llavors en sortirà per un forat més gran que practicarà amb les seves potents mandíbules, per enterrar-se al terra i hivernar. A principis d'estiu iniciarà la pupació i l'adult apareixerà entre la segona quinzena d'agost i el mes de setembre.

Al cap d'uns dies haurà madurat sexualment i s'aparellarà. Fan una única generació a l'any. Cada femella pon uns 40 ous al llarg de 25 dies.

L'adult fa de 6 a 9 mm de longitud i l'hem de cercar a l'època adequada sobre les glans del gènere Quercus (Roures, alzines i garrics). Si observem aquest fruits sovint hi trobarem els orificis fets per aquest corc (tot i que també hi ha altres congèneres que les ataquen).

Inici